Nakon Zagreba, još jedan hrvatski grad dobit će novo ‘turbo kružno raskrižje’

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2019. u 13:02
Foto: Getty Images

U idućoj se godini nakon izgradnje ceste od čvora Štefani do Marišćine očekuje i povećanje teretnog prometa.

Rotor na Rujevici iduće će godine biti rekonstruiran u turbo kružno raskrižje, prvo na riječkom području. Prometni trakovi u kružnom toku bit će međusobno odvojeni nadvišenim rubnicima, a projekt je danas podržao Županijski savjet za sigurnost prometa, piše Radio Rijeka.

Zbog nesnalaženja vozača, na raskružju na Rujevici se dogodi i po nekoliko prometnih nesreća tjedno, istaknuo je predsjednik savjeta Boris Skeledžić koji očekuje da će preinaka u turbo rotor povećati propusnu moć, ali i sigurnost vožnje na Rujevici. Tijekom 2017. na kružnom je raskršću na Rujevici zabilježeno 19 prometnih nesreća, a jedna je osoba smrtno stradala. U 2018. bilo je novih 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom, najviše zbog nepropisnog prestrojavanja.

Turbo kružna raskršća prvi su se put primijenila krajem prošlog stoljeća u Nizozemskoj, a od običnih se razlikuju po tome što su prometni trakovi kružnog kolnika međusobno odvojeni nadvišenim rubnjacima. Vozači na vrijeme moraju odabrati prometni trak jer se on u rotoru više ne može promijeniti. Posebnu pozornost treba posvetititi prometnoj signalizaciji i opremi, a vozače se prisiljava da pažljivije voze, uz brzinu od 35 do 37 kilometara na sat.

U idućoj se godini nakon izgradnje ceste od čvora Štefani do Marišćine očekuje i povećanje teretnog prometa, a izlaz na zaobilaznicu vodi upravo preko kružnog toka na Rujevici. Stoga je primjena turbo raskršća, prema prijedlogu rješenja izrađenog na Prometnom odjelu Veleučilišta u Rijeci, sa stajališta sigurnosti bolje rješenje u odnosu na dvotračno kružno raskršće, rečeno je na sjednici Savjeta.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Tko ima prednost u raskržju,vanjski auto ili unutarnji?

Pojam “kružno raskrižje” je oksimoron i to ne postoji. RasKRIŽje se kaže s razlogom, jer se ceste KRIŽaju. Kada je kružni tok, nema križanja ceste (zanimljiv ali istinit fenomen) i tada možemo govoriti o rasKRUŽju.
Hrvatska riječ za kružni tok je – raskružje.

Osijek ima turbo kružni tok već 5 godina, neupućenost…

I Pule

New Report

Close