Nakon smrzavanja, stiže nova promjena vremena: Vakula otkrio što nas čeka

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2023. u 07:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osim temperature zraka, na osjećaj hladnoće djeluje i vjetar, posebice na Jadranu često jaka i olujna bura i tramontana, koje će danas poslijepodne oslabjeti, a u noći i u utorak ujutro olujnih udara bure može biti samo lokalno podno Velebita.

Prema prognozi DHMZ-a od srijede do petka čeka nas promjenljivo i oblačno vrijeme, u srijedu uglavnom suho, no od četvrtka lokalno uz kišu i poneki pljusak, a moguća je i grmljavina.

Oborina je vjerojatnija na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a tek lokalno u Dalmaciji. U srijedu u unutrašnjosti ponegdje moguć slab mraz. Od četvrtka vjetar na kopnu slab i umjeren jugozapadni i južni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Od četvrtka uz južinu iznadprosječno toplo.

“U skladu s prognozama, a i sa sredinom listopada, današnje je jutro osjetno svježije/hladnije od mnogobrojnih prošlih, ponegdje i uz temperaturne minuse. Podjednako, pa i uz još nižu najnižu jutarnju temperaturu zraka bit će do srijede, a u nastavku tjedna slijedi nova južina i zatopljenje“, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

“Najniža temperatura zraka u meteorološkim kućicama DHMZ-a na 2 metra visine u većini kopnenog područja ovog je ponedjeljka bila od 0 do 5°C, u unutrašnjosti Dalmacije oko 10°C, a na Jadranu uglavnom između 10 i 15°C. Malo niža na sjevernom Jadranu, a viša u Makarskoj, Komiži i na Palagruži. I dok je na 2 metra visine negativna vrijednost temperature zraka zabilježena samo na Zavižanu na Velebitu, -2°C, uz tragove snijega, na 5 cm iznad tla minusa je bilo ne samo u gorskoj Hrvatskoj, nego i u središnjoj: Varaždin i Zavižan -4 °C Bjelovar, Gospić, Ličko Lešće i Parg iznad Čabra -1°C, a zanimljivo je spomenuti i 0°C u Belom Manastiru i Pazinu. Pritom je slabog mraza ponegdje moglo biti već danas, a još veća vjerojatnost njegove pojave bit će u utorak i srijedu.

Svježina kakve nije bilo većinom još od travnja

Za listopad ništa neobično. Dapače, znatno primjerenije od donedavne iznadprosječne topline, mjestimice čak i rekordne, koja je mnoge “razmazila” s ljetnim ugođajem pa su zaboravili da je jesen kalendarski/astronomski počela prije više od 3 tjedna. Pritom će možda nekima biti zanimljiv podatak da ovako svježe/hladno jutro nismo imali mjesecima – u Dubrovniku, primjerice, od 18. svibnja, u Gospiću, Osijeku i Rijeci od 28. travnja, u Splitu od 27. travnja, a u Zagrebu, u Maksimiru, još od 11. travnja 2023., kaže Vakula.

Kratkotrajno još bura pa opet južina

Osim temperature zraka, na osjećaj hladnoće djeluje i vjetar, posebice na Jadranu često jaka i olujna bura i tramontana, koje će danas poslijepodne oslabjeti, a u noći i u utorak ujutro olujnih udara bure može biti samo lokalno podno Velebita. Već u srijedu ponovno kreće jugo koje će u nastavku tjedna biti većinom jako, gdjekad i olujno, kaže Vakula.

Komentirajte prvi

New Report

Close