Krenula berba kraljice voća: Najteža godina koju sam ja doživio, katastrofa

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2022. u 08:47
Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Nemaju problema s otkupom i plasmanom jabuka, a slavonske jabuke spremne su za tržište.

Kraljice voća obojile su jarminske voćnjake u zlatnu boju. Pod žarkim rujanskim suncem slatke i sočne mame sa stabala, javlja HRT.

“Jedna jabuka na dan tjera sve bolesti van. Ova jabuka je jako sočnog i jako slatkastog okusa. Pršti puca od zrelosti i trenutno beremo sortu zlatni delišes”, kaže Dragutin Gradaček, Jarmina.

Voćnjakom se nekada orila pjesma beračica. Ove jeseni razloga za veselje nema. “Katastrofa. Evo sad smo imali berbu više od 70 posto. Gala je podbacila, popucala, bolest je napala svašta nešta. Katastrofa je. I berba se odužila, nije to to. Ali evo zlatni je super premda je i on dobio leda i ima fleke”, rekla je Tanja Vidaković, beračica iz Antina.

I vlasnik Miroslav Kolić s grčem svojim voćnjakom šeće. Ove će jeseni ubrati dvije tisuće tona i ne pamti, kaže, težu godinu. “Mraz, tuča, suša, cijena goriva, repromaterijala i u konačnici cijena sadašnjeg proizvoda nije se povećala koliko su inputi otišli gore. Jako teška, jako zahtjevna i jako skupa za proizvodnju. Najteža godina koju sam ja doživio u proizvodnji jabuka”, kaže Miroslav Kolić, proizvođač jabuka iz Jarmine.

Uzgoj jabuka, pokrenuo je njegov otac. Kao dijete s roditeljima je odlazio na polje te je zavolio zemlju i njezine plodove. Ozbiljna proizvodnja jabuka ili bilo kojeg drugog voća kaže je nemoguća bez hladnjače. I zato s još devet proizvođača planira izgraditi najveću hladnjaču u Hrvatskoj.

“Planiramo izgraditi preko MPO-a hladnjaču kapaciteta 10 tisuća tona. Tu nam puno pomaže VSŽ sa papirologijom, ali mi ćemo ju financirati sa vlastitim sredstvima. Neće biti investitor županija nego ćemo mi svi uložiti svoje novce u tu hladnjaču, jer to je jedino pravo rješenje za tako velike projekte”, ističe Miroslav.

Kolići nemaju problema s otkupom i plasmanom jabuka. Njihove slasne slavonske jabuke spremne su za tržište. Unatoč lošoj godinu ovo su dani koje su čekali cijelu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close