Roglić u Zagrebu ugostio arapskog šeika, kreće u osvajanje Emirata

Autor: Majda Žujo , 08. studeni 2013. u 13:36
Branko Roglić; Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Orbico će distribuirati arapsku kozmetiku u Europi, ali i hrvatske proizvode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je s bogatim indonezijskim poduzetnikom Sumadijem Kusumom, nedavno osnovao zajedničku tvrtku za distribuciju, Branko Roglić, vlasnik Orbica, nastavlja s ugovaranjem suradnje na istočnim tržištima. Jučer je u Zagrebu tako ugostio i arapskog šeika Tariqa al Qassimija s kojim je potpisao generalni ugovor o distribuciji njegovih proizvoda.

“Potpisali smo ugovor o distribuciji kozmetičkog brenda koji je u šeikovom vlasništvu. Radi se o generalnom ugovoru za sve zemlje u kojima poslujemo, a kasnije ćemo za svaku pojedinačnu zemlju napraviti poseban ugovor. ”, poručio je Roglić čija je grupacija najveći distributer robe široke potrošnje u srednjoj i istočnoj Europi. Njegovih 18 tvrtki u 17 zemalja vjerojatno je i najveći je razlog da se arapski šeik odluči na ovu suradnju.

“Došli smo u Hrvatsku kako bismo plasirali naš koncept, a kome drugom bi se obratili, ako ne gospodinu Branku? Mreža koju ima vrlo je dobra baza za distribuciju naših proizvoda”, kazao nam je šeik al Qassimi. No, njegova suradnja s Roglićem, tvrde obojica, neće se zaustaviti samo na distribuciji, jer je al Qassimi zainteresiran i za investicije u Hrvatskoj.

“Dogovorili smo se da će stati iza investicija u Hrvatskoj koje budem smatrao opravdanima te da će svojim kapitalom doprinijeti da se one, zajednički, i ostvare”, kazao nam je Roglić, a isto je potvrdio i sam šeik dajući Rogliću potpuno povjerenje. “On je šef! Što god kaže – mi se slažemo”, poručio je. A moguće investicije vjerojatno bi bile usmjerene na  turizam.

Ima nekoliko stvari o kojima razmišljamo, poput marina i hotela, ali na tome još radimo. Investicije bi uglavnom bile vezane za turizam, jer je turizam jedina prava komparativna prednost Hrvatske. Proizvode koje imamo prvo moramo plasirati u vlastitom izlogu, a to je naša obala”, poručio je Roglić,

Roglić je posljednjih mjeseci zapravo doveo više ulagača nego je to za rukom pošlo hrvatskim ministrima, a čini se da je preuzeo još jednu važnu ulogu, a to je uloga karike koja bi mogla spojiti hrvatske proizvođače s arapskim tržištem. Dan prije potpisivanja ugovora s arapskih šeikom, Roglić je s još nekoliko domaćih poduzetnika bio gost Argusa Sardjana, indonezijskog veleposlanika u Hrvatskoj. Na poslovnom susretu kojem su još nazočili i predstavnici Podravke i TDR-a razgovaralo se o poslu između Indonezije i Europske unije, no kako je na večeri bio i al Qassimi razgovor je otvorio i mogućnost plasmana hrvatskih proizvoda na tržište Emirata.

“Mi ćemo stvoriti uvjete za plasman hrvatskih proizvoda na to tržište. Distribucija će stvoriti uvjete, jer bi svakome pojedinačno to bilo preskupo. Mi ćemo omogućiti da se u Emiratima otvori prostor i da se zajedničkim nastupom, uz najniže moguće troškove, tamo plasira hrvatski proizvod”, poručio je Roglić dodajući kako na Dalekom i Bliskom istoku postoji puno potencijala za plasman hrvatskih proizvoda te da su istočna tržišta možda i veća prilika za hrvatske proizvođače od zapadnih.

“Uvijek možemo više plasirati na ona tržišta koja su manje razvijena od nas. Europa je zasićena i u Europi je rast vrlo mali. On postoji samo u onim zemljama koje su prije bile nerazvijene. One koje su bile razvijene imaju problem s rastom, pa čak i Njemačka”, dodao je Roglić koji čini se i unatoč krizi nema problema s rastom poslovanja svojih tvrtku. A to mu je uspjelo, kaže, jer se nije zaduživao.

“Rasli smo isključivo iz našeg profita i to se pokazao kao ispravan pravac razvoja. Sada smo slobodni za investicije. Planiramo investirati u hotele na Jadranu kao i luksuzne kuće. Još davno sam počeo graditi vile sa bazenima. To se pokazalo kao izvanredan proizvod i one su popunjene 120 do 140 dana godišnje. Što se tiče hotela, planiramo investicije u neke nove, ali uglavnom će biti preuzimanja nekih posrnulih hotela”, zaključuje Roglić. 

Indonezija

Projekti već u tijeku

Prije dva mjeseca, Roglić je u Zagrebu ugostio indonezijskog poduzetnika Sumadija Kusumu, s kojim je osnovao prvu zajedničku tvrtku za distribuciju Orbico Global. Kusuma je vlasnik logističke tvrtke Global Putra International, a plan mu je da svoje poslovanje proširi i na Europu. Kasuma je namjeravao dati i ponudu za preuzimanje osječke zračne luke, a zainteresiran je i za luke Rijeka i Ploče.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bježite što dalje od ove firme !!!

definitivno jedna od najgorih u hrvatskoj.

ako neradite do 18.00 h kažu da im neodgovarate.

najbolje bi bilo da radite 24 sata na dan i da im još platite što radite za njih.

prava izrabljivačka firma.

ljudi im daju otkaze nakon prvog radnog dana.

lik je u splitu dao otkaz prvi radni dan u podne i rekao im gdje je kombi i neka se hebu i oni i njihova pravila.

New Report

Close