Nakon dramatičnog rasta broja zaraza: Slijede pojačane kontrole, moguća jedna nova mjera u školstvu

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2021. u 11:03
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ministar Davor Božinović osvrnuo se na aktualnu situaciju oko epidemije koronavirusa. Nakon što danima već imamo ogroman porast broja novih slučajeva, ministar je rekao da faktički nema novih mjera. Šira upotreba covid potvrda i dalje nije na dnevnom redu, objasnio je i zašto.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 680 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.645.  Među njima je 1.159 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 143 pacijenta. Preminule su 22 osobe.

Broj novozaraženih dvostruko je veći danas nego prije tjedan dana.

“To je redovit sastanak, početak je tjedna, analizirali smo situaciju, brojevi rastu”, rekao je Božinović o održanom sastanku Stožera.

“Već smo najavljivali da će s jeseni porasti broj novozaraženih, to smo uvijek kombinirali sa našim preporukama o pridržavanju s temeljnim mjerama i pozivom građanima da se cijepe”, rekao je.

“Svatko nakon ove dvije godine zna kako se može zaštititi”, kaže ministar.

“Cjepivo ne znači stopostotnu zaštitu, ali najviše što je znanost nama dala je da se ljudi cijepe”, rekao je.

“Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava”, rekao je.

“O tome će se razgovarati, da vidimo kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane da se eventualno onih 2 dana koja su radni u tom tjednu, možda da se ne ide u školu ta 2 dana, ali o tome ćemo još razgovarati, ne bi htio prejudicirati.. Ono što je HZJZ objavio kao mogućnost, to je pojačano promoviranje treće doze”, rekao je Božinović te naveo da se obveza nošenja maski shvaća ležerno i da tu treba pojačati kontrolu.

“Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu”, rekao je.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close