Dodatak na staž se ukida, a uvodi se 12 platnih razreda

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 27. prosinac 2017. u 15:52
Foto: Pixsell

Nacrt prijedloga zakona o plaćama predviđa godišnje ocjenjivanje od 1 do 5 kao uvjet za promaknuće.

Većini zaposlenih u državnoj upravi plaće će se na početku 2018. zadnji put povećati za 0,5% temeljem radnog staža iz 2017. jer se nakon 2018. ukida dodatak na staž i povišica veže uz ocjene.

Stečeni dodatak na staž ostaje, pa primjerice, službenik koji je 20 godina proveo u upravi, neće izgubiti 10% plaće koja je proistekla iz staža, ali će promaknuće ovisiti o ocjeni rada. Predviđa to nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika koji bi se brzo trebao naći u Saboru. Vlada tvrdi da se reforma sustava plaća temelji na načelu 'jednake plaće za jednak rad', a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56.000 zaposlenih, slično bi se trebalo prenijeti i na javni sektor – svih 260.000 zaposlenih.

Državni službenici će biti u 12 platnih razreda, a svaki razred s 12 stupnjeva.  "Za svako radno mjesto utvrdit će se rezultati koji se trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima 'točnosti', 'pravovremenosti u izvršavanju', 'samostalnošću' i 'stručnošću'. Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama izuzetan, primjeran, uspješan, zadovoljava, ne zadovoljava", navodi predlagač zakona. Tko dobije negativnu ocjenu, ima 3 mjeseca za popravni, nakon čega slijedi otkaz ne pokaže li 'zadovoljavajuće poboljšanje'.

Za novi bi se zakon moglo reći da je autorski rad potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Sustav platnih razreda trebao bi, vele, osigurati nagrađivanje onih koji imaju uspješnost iznad prosjeka bez potrebe da ih se imenuje na rukovodeća mjesta. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

..hahahahahahaha…………….ovo je kao u rezredu -dok ocjenjuješ ponašanje dječice ….!

Ti si bio dobar….ti si bio malo zloćkani, a ti su danas bio jaaaaaaaaaako bistar i vrijedan…..,
ti se – danas bap nisi iskazao, ali vani pada kiša- valjda je takvo loše vrijeme…..pa, si bio malo
umoran…. odmori se , pa ćeš sutra biti bolje volje….itd,itd,,,,,,,,,,,,,,,

Ovo je – največa mogućnost ZLOUPORABE POVJERENJA, rada i sloboda pojedanaca
da POSVADE IONAKO živčanu naciju !

Slažem se da ako će ocjenjivati sada oni koji su na svoje pozicije došli zbog politike ili zbog toga što služe politici bez pogovora ništa od napretka.Kriteriji ocjenjivanja bi morali biti neovisni o šefovima ,ali i neovisni o nečijem mišljenju već o objektivnim kriterijima.Nažalost to se sigurno neće dogoditi je to nije lak posao ,a ovo može na kraju rezultirati i sa lošijom javnom upravom od dosadašnje.

Glavni je problem što će najbolje biti ocijenjeni oni politički podobni koji ne rade ništa konkretno i izuzetno, a oni vrijedni dobit će trojku pa povišicu neće vidjeti godinama jer nemaju političko zaleđe.

New Report

Close