Nakon 2 godine Uljaniku i MID, očišćen od dugova i viška radnika

Autor: Marija Brnić , 23. ožujak 2015. u 22:00
MID je smješten u krugu riječkog brodogradilišta, pa je kupac očekivan/Goran Kovačić/PIXSELL

Od 356 radnika u MID-u ih je ostalo 194, uskoro bi se trebala potpisati nagodba za otpis 70% od 120 mil. kn dugova.

Za 3. maj Motore i dizalice (MID) u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) zaprimljena je jedna obvezujuća ponuda na jučer okončani javni natječaj, i to puskog Uljanika.

Ponuda će idućih dana biti analizirana, poručuju kratko iz CERP-a. U situaciji kad tvrtka nema novca za isplatu plaća i podmirenje osnovnih troškova, a ni poslova, osim za svoju nekadašnju tvrtku majku, ponuda na natječaju za privatizaciju dobra je vijest. No, u ovom slučaju riječ je o zamršenom financijskom klupku, koje zapravo podsjeća na nekadašnje privatizacije, na koje su u Hrvatskoj i dalje svi osjetljivi.

Prva nagodba propala 
3. maj MID država je prije dvije godine, uz još tri tvrtke, izdvojila iz riječkog brodogradilišta 3. maj, kako bi ga, uz blagoslov Europske komisije, preuzeo Uljanik, koji je sada i jedini kandidat za kupnju MID-a. Izdvajanje problematičnih tvrtki bio je tada uvjet pulskog brodograditelja za preuzimanje riječkoga. Sada ga država, nakon nedavne dokapitalizacije unosom prava potraživanja od 79 milijuna kuna, nudi za 1 kunu, s tim da kupac mora preuzeti preostale neispunjene obveze države iz ugovora s 3. majem o preuzimanju MID-a.

 

35milijuna

kuna dugova MID-a morat će preuzeti novi vlasnik

Tim se ugovorom još prije dvije godine država obvezala izraditi u roku 30 dana plan restrukturiranja i do njegova prihvaćanja osigurati novac za poslovanje. Temeljem toga je samo u 2013. država za MID izdvojila gotovo 53 milijuna kuna. No, i nakon toga isplaćivane su pozajmice za plaće zaposlenicima koji su prosvjedovali nekoliko puta. Prije nešto više od godinu dana bila je zaključena i predstečajna nagodba, kojom se od utvrđenih 120 milijuna kuna potraživanja država trebala pobrinuti za neotpisanih 30 posto tog iznosa, uz dokapitalizaciju u dvije faze u visini 98 milijuna kuna. No, na nagodbu se u međuvremenu žalio sam CERP, koji sada i prodaje MID, pa je postupak ljetos vraćen na početak.

Ipak preuzimaju dio duga
Detalja o njegovu obnavljanju i dalje nema, osim što je službeno objavljen poziv za zaključenje predstečajne nagodbe, što bi se trebalo dogoditi za dva tjedna, 7. travnja. Još, međutim, nije poznato koliko sada iznose potraživanja vjerovnika i kakav je novi dogovor o spašavanju MID-a. Stara je nagodba rađena temeljem podataka iz 2013. godine, a tada je, primjerice, Grad Rijeka potraživao od MID-a 13,5 milijuna kuna, dok je u međuvremenu ta brojka porasla za više od tri milijuna kuna. Iz CERP-a nam je, pak, odgovoreno kako će se izmjene "odraziti u formalnim pretpostavkama samog rješenja o odobrenju sklopljene predstečajne nagodbe, sukladno uputi koja je dana od strane drugostupanjskog suda u žalbenom postupku". No, otkrili su kako bi potencijalni kupac MID-a trebao preuzeti oko 35 milijuna kuna obveza prema ostalim vjerovnicima.

Stari grijesi 
Iz samog MID-a se u iščekivanju privatizacije posve otvoreno govorilo kako će i njihov novi vlasnik biti Uljanik grupa te da će time biti zaokruženo preuzimanje 3. maja. No, to dodatno otvara pitanje je li prije dvije godine trebalo dopustiti izdvajanje gubitaških dijelova riječkog brodogradilišta, i to onih s velikim brojem zaposlenih i velikim gubicima, da bi ih se nakon predstečajnog postupka i otpisa obveza, kao i zbrinjavanja velika dijela radnika (od 356 ostalo ih je 194), vratilo u sustav za čije restrukturiranje država iz proračuna mjesečno izdvaja potpore. Takve dvojbe nameću se to više zna li se da je MID i smješten u krugu riječkog brodogradilišta, pa bi bi posve neprirodno bilo da ga kupi, primjerice, Brodosplit, koji je u prvom krugu također iskazivao zanimanje za riječki MID.

Finci najveći vjerovnici

Wartsili za licenciju dugovali 100 mil. kn

Najveći MID-ov vjerovnik u predstečajnom postupku finska je tvrtka Wartsila, po čijoj licenciji MID i proizvodi brodske motore. Riječka tvornica za licenciju je dugovala u vrijeme nagodbe ukupno 100 milijuna kuna, a Wartsila, pod čijom bi licencijom po ugovoru MID trebao raditi još četiri godine, pristala je na otpis 70 milijuna kuna svojih potraživanja. Među važnijim vjerovnicima još su i tri korejske tvrtke – Hyunjin Materials, Keumyong i Pizen Corp, kojima je MID ukupno dugovao oko 10 milijuna kuna, dok je Ministarstvu financija dug MID-a prelazio šest milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close