Najveći rast cijena stambenih nekretnina od 2007. godine, evo što analitičari predviđaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2019. u 10:18
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Međugodišnji rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine od 10,4 posto najveći je od trećeg kvartala 2007. godine, no u idućem razdoblju očekuje se stabilizacija cijena i postupno uravnoteženje ponude i potražnje, procjenjuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Državni zavod za statistiku danas je objavio da su cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom tromjesečju porasle za 2,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjoj razini u prosjeku više za 10,4 posto.

"Riječ je o kontinuitetu od četiri razdoblja uzastopnog rasta na kvartalnoj razini te o devet razdoblja kontinuiranog rasta na godišnjoj razini. Štoviše, ostvaren porast od 10,4 posto na godišnjoj razini najviši je od trećeg kvartala 2007. godine", navode iz HGK u komentaru podataka službene statistike. 

Podsjećaju da je međugodišnji rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj prisutan od prvog kvartala 2016. godine (s izuzetkom u prvom kvartalu 2017.), pri čemu je od četvrtog kvartala 2017. godine (s izuzetkom drugog kvartala 2018.) kontinuirano viši od prosječnog rasta u EU.

Regionalno, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj snažno rastu u Gradu Zagrebu (u drugom kvartalu ove godine 14,5 posto na godišnjoj razini) i na Jadranu (9,1 posto), dok je rast na ostalim područjima i dalje skromniji (3,3 posto).

Jačanje potražnje za stambenim objektima, a time i porast njihove cijene rezultat je niza čimbenika povezanih sa stabiliziranjem gospodarskog rasta, ocjenjuju u Komori.

Navode pritom kako uz aktivaciju potencijalne potražnje iz kriznih godina, kada se stanovništvo u neizvjesnim okolnostima i visokoj zaduženosti suzdržavalo od investiranja, sada pri povoljnijoj situaciji na tržištu rada, rastu plaća, jeftinim i dostupnim kreditima te poticajnim državnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja raste interes za ulaganja u nekretnine.

"Uz rješavanje stambenog pitanja, nekretnine ponovno postaju i oblik ulaganja štednje stanovništva, jer su kamate na štednju nestimulativne. Uz jačanje inozemne potražnje, pretežito povezane s turističkom atraktivnošću jadranskog područja, trenutan odnos ponude i potražnje za određenim lokacijama i kvalitetom objekata je neuravnotežen, što rezultira rastom cijena. Istodobno su u dijelu Hrvatske, osobito u depopulacijskim područjima, potražnja za nekretninama i njihove cijene potisnute", kaže se u HGK-ovu komentaru.

Zasad bez veće opasnosti od nekretninskog balona

Dodaje se da je prema godišnjem rastu cijena stambenih objekata u drugom kvartalu ove godine u okviru EU-a Hrvatska na trećem mjestu, iza Mađarske (14 posto) i Luksemburga (11,4 posto).

Upozorava se da je, u pravilu, visok rast cijena stambenih objekata indikator ranog upozorenja mogućeg stvaranja makroekonomskih neravnoteža pa se u okviru EU-a s dodatnom pozornošću prate cijene nekretnina kada one prijeđu granicu rasta od šest posto godišnje prema deflacioniranim podacima.

"Međutim, u Hrvatskoj zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona, osobito jer pripada sedam zemalja EU u kojima cijene i dalje nisu dosegnule pretkriznu razinu. Ipak, tendencije kretanja cijena stambenih objekata zahtijevaju pozornost jer trenutno rastu dinamičnije od gospodarskog rasta te od rasta plaća i dohodaka kućanstava", smatraju analitičari Komore. 

U idućem razdoblju HGK očekuje stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje. Pritom, kako se navodi, nepovoljna demografska kretanja dugoročnije slabe potražnju, dok istodobno dinamiziranje stambene izgradnje (broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan je za 40,5 posto) povećava ponudu stambenih objekata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po oglasima se vrte isti stanovi koje nitko ne želi kupovati po ovim suludim cijenama.

New Report

Close