Trend zapošljavanja osoba s invaliditetom u uslužnim djelatnostima se nastavio i u 2017. godini, pa je tako prema podacima HZZO-a u prethodnoj godini čak 12,6% osoba s invaliditetom zaposleno upravo u tim zanimanjima, a primjetan je i pomak u odnosu na 2016. Djelatnost pripreme hrane naročito je zanimljiva, pa se tako u odnosu na 2016. u zanimanju pomoćnog kuhara zapošljava 31 osoba više, a u zanimanju pomoćnog kuhinjskog radnika 29 osoba više nego što je slučaj bio u 2016.
Pozitivnom pomaku pridonosi i sve veća zastupljenost socijalnog poduzetništva, a jedan takav projekt doživio je svoju realizaciju u 2017. Upravo u djelatnosti pripreme hrane otvoren je bistro Punkt koji zapošljavanjem osoba s invaliditetom potiče društvene promjene u Puli, ali i cijeloj županiji te regiji. Inicijator projekta je Danijela Kasumović-Maružin zaposlena kao edukacijski rehabilitator u Školi za odgoj i obrazovanje-Pula, gdje radi upravo na osposobljavanju učenika s intelektualnim teškoćama za pomoćna zanimanja iz područja ugostiteljstva i poljoprivrede. To je bilo dovoljno da se suoči sa statistikama gdje ove marginalne skupine nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja bez obzira na stečene kompetencije, zbog otežanog pristupa tržištu rada, nerijetko ne uspijevaju pronaći posao.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu