Najveći pad troškova rada u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2016. u 21:59
Hrvatska tri tromjesečja zaredom zabilježila pad troškova rada po satu/Borna Filić/PIXSELL

Hrvatska na vrhu.

Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila uvjerljivo najveći pad troškova rada po satu među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su ukupni troškovi rada po satu u razdoblju od srpnja do rujna smanjeni 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su plaće zabilježile isti postotni pad dok su doprinosi smanjeni 4,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno u ponedjeljak. U europskom statističkom uredu napominju da podaci zbog promjena u standardu izvješćivanja nisu usporedivi s prethodnim razdobljem.

Ujedno su revidirali podatke za prethodna dva tromjesečja, prema kojima je Hrvatska u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad troškova rada na godišnjoj razini od ulaska u EU, za čak 8,1 posto.  Pritom su troškovi plaća smanjeni 8,3 posto a troškovi doprinosa 8,0 posto. Dosadašnje su procjene pokazivale rast ukupnih troškova rada po satu za 3,0 posto. Izmijenjene su i procjene za prvo ovogodišnje tromjesečje, koje sada pokazuju pad troškova rada po satu u Hrvatskoj na godišnjoj razini za 6,5 posto.

U rujanskom je izvješću europski statistički ured procijenio da su porasle 2,8 posto. To znači da je Hrvatska tri tromjesečja zaredom zabilježila pad troškova rada po satu, nakon što su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani 1,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close