Najveći izazovi pri traženju posla, ali i u radu, s aspekta zaposlenika i poslodavaca

Autor: Borivoje Dokler , 24. travanj 2023. u 22:00
Cilj istraživanja je osvijestiti javnost, ali i poslodavce, o najčešćim izazovima osoba s invaliditetom/Shutterstock

Udruga Zamisli i portal MojPosao o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli pokrenula je u suradnji s portalom MojPosao istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja je otkriti s kojim se izazovima osobe s invaliditetom i s poteškoćama u razvoju susreću te u kakvim uvjetima rade te osvijestiti javnost, ali i poslodavce, o tim izazovima. Istraživanje je namijenjeno svim zaposlenim i nezaposlenim osobama s invaliditetom, kao i svim samozaposlenim (obrtnici i poduzetnici) osobama s invaliditetom.

Niska stopa zapošljavanja
U najavi istraživanja na portalu MojPosao navodi se kako je prema posljednjim podacima, u periodu od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine, u Hrvatskoj zaposleno 72.766 osoba s invaliditetom, što je zapravo jako mala brojka.

“Usporedbe radi, osobe s invaliditetom čine 2,4 posto ukupne populacije zaposlenih osoba u Hrvatskoj u tom razdoblju. Iako poslodavci, zakonski gledano, nemaju nikakvih prepreka niti dodatnih poteškoća kod zapošljavanja osoba s invaliditetom, njihova stopa zapošljavanja je i dalje niska. Naravno, postoje i neki lijepi primjeri u kojima takve osobe čine većinu zaposlenika”, navode na portalu MojPosao.

Tri skupine upitnika
Prvi serijal istraživanja posvećen je osobama s invaliditetom, a u njemu će se pokušati odgovoriti s kojim se izazovima pri zapošljavanju ali i pri samom radu se susreću te kako izgleda tržište rada iz njihove perspektive.

Sami upitnik istraživanja podijeljen je u tri skupine; prvim su u obuhvaćene samozaposlene osobe s invaliditetom, drugim zaposlene osobe s invaliditetom, a trećim nezaposlene osobe s invaliditetom.

Sve osobe s invaliditetom, kao i poslodavci, mogu se uključiti u istraživanje ispunjavanjem online anketnih obrazaca koje se mogu pronaći na internet stranicama portala MojPosao i udruge Zamisli.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close