Najveća turistička flota na Jadranu nema kamo

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2019. u 09:05
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Problem s nedostatkom prostora traje godinama i sve je veći jer se godišnje gradi između 10 i 20 novih brodova koji su prosječno dugi 50 metara.

Uoči radnog sastanka u Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavnici Udruge malih brodara iz Krila Jesenica usprotivili su se prostornim planovima koji u mjestu Bajnice predviđaju gradnju nautičke luke. Mali brodari od županije traže izmjenu plana i gradnju luke otvorene za javni promet jer već godinama imaju problema s nedostatkom prostora za flotu svojih turističkih brodova, piše HRT.
 
Ne želimo gradnju marine u Bajnicama, poručuju županijskim vlastima mali brodari. Na radnom sastanku od župana će tražiti izmjenu prostornog plana za tu lokaciju. 

– Ucrtana je markica bez suglasnosti mještana, a kad mi tražimo neku luku, onda se traži suglasnost mještana, bilo koja, referendum i takve stvari. To je malo čudno. Zašto se ne konzultira s nama oko takvih stvari. Naša želja je da se tu napravi luka za javni promet, kazao je predsjednik Udruge Porat Krilo i Bajnice Ivica Vuković. 

Nekolicina vlasnika brodova okupljenih pred županijom predstavlja Udrugu malih brodara u kojoj je najveća turistička flota na Jadranu. Krilo – Jesenice mjesto je s 400 stanovnika i više od 150 velikih turističkih brodova. 

– To je počelo prije 120 i 130 godina. Radi se o tradiciji koja ide dalje. Tu smo, a nemamo se gdje privezati. Ne znamo zašto bi se nautička luka ucrtavala na području Krila i Bajnica kad se nema kamo s domaćim brodovima. Nismo protiv nautičke luke, ali na nekom drugom području, poručio je Jure Rakuljić iz Udruge Porat Krilo i Bajnice. 

Problem s nedostatkom prostora traje godinama i sve je veći jer se godišnje gradi između 10 i 20 novih brodova koji su prosječno dugi 50 metara. Mali brodari nadaju se da će u županiji prihvatiti njihove argumente i potrebe. U Bajnicama ne žele marinu, nego luku otvorenu za javni promet.

Komentirajte prvi

New Report

Close