Najtraženija zanimanja u 2015.: Konobar, prodavač, programer, kuhar…

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2016. u 14:45
Foto: Thinkstock

Najčešći uvjeti u oglasu: napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 6 mjeseci

Prema godišnjem izvještaju tržišta rada portala MojPosao, najtraženija zanimanja u 2015. bila su: konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, administrator, vozač kamiona te komercijalist.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2015. je objavljeno ukupno 59% oglasa za rad na neodređeno, što gotovo isto kao i u 2014. godini kada se u 58% oglasa nudio rad na neodređeno.

Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 6% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 54% tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a trećina ih bila zainteresirana i za rad na određeno (32%). Za honorarni posao bilo je zainteresirano 13% tražitelja posla, a za sezonski njih 11%.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Nedostaje visokoobrazovanog kadara

Direktor portala MojPosao, Igor Žonja, komentira situaciju na tržištu rada: 'Primjećujemo pozitivna kretanja na tržištu rada, ponuda oglasa je značajno veća nego što bi se to moglo zaključiti iz godišnjeg rasta BDP-a. Jedan dio se odnosi na fluktuaciju i iznimno veliki rast ponude iz inozemstva. Dok god ponuda srednje stručne spreme odgovara potražnji, još uvijek postoji puno veća potreba za višom i visokom stručnom spremom nego što je ponuđeno u našoj bazi profila. Jasno postoje nerazmjeri kod pojedinih zanimanja. Najtraženije zanimanja kod srednje stručne spreme su ostala ista, kod visoke stručne spreme su ekonomisti na prvom mjestu i pojavila se povećana potreba za građevinskim inženjerima'.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2015. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok isti stupanj obrazovanja je u svojim životopisima navelo 7% tražitelja posla.  

U 34% oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 17% tražitelja posla.  

Najčešći uvjeti u oglasu: napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 6 mjeseci

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 49% oglasa.

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (54% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 19% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih 23% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 10% tražitelja posla.

U trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom  poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (52%) i to prosječno 2 godine i 6 mjeseci.

Značajan porast broja oglasa u inozemstvu

Tijekom 2015. godine poslodavci su objavili gotovo 1.000 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2014. godinu to je rast od čak 88%. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Mađarsku i Austriju.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Konobar ?

Javi se Maras.


nemojte ga precjenjivati, ne bi on mogao proći, nije on profesionalni konobar, nego priučeni, a oni su najodaniji partijski poslušnici

Konobar ?

Javi se Maras.

povećana potreba za građevinskim inženjerima

New Report

Close