Najniži postotak ikada: Ponovno pao udio mirovine u prosječnoj plaći

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2022. u 14:44
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Umirovljenici ne mogu nadoknaditi sve veću razliku.

Rastom prosječne plaće za studeni na 7.333 kune (podaci DZS-a za prosinac se još čekaju) pao je udio prosječne mirovine koja za svih 1,13 milijuna umirovljenika prema općim propisima iznosi 2.647 kuna. Takva mirovina ima svega 36 posto udjela u prosječnoj plaći što je najniži postotak ikada. Tek ako na stranu stavimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, taj se udio zbog prosječne mirovine od 2.976 kuna penje na 40 posto.

Premda će usklađivanjem mirovine u prvom dijelu godine rasti oko 2,2 posto te se time povećati za oko 58 kuna u prosjeku, odnosno na oko 2.705 kuna za sve umirovljene prema općim propisima, udio takve mirovine iznosit će tek manje od jedan posto više nego sada, točnije 36,9 posto, piše Mirovina.hr.

No, valja uzeti u obzir da je od 1. siječnja minimalna plaća porasla za 400 kuna na 3.750 kuna, što će svakako dodatno povisiti prosječnu hrvatsku plaću i samim time dodatno smanjiti udio mirovine.

Ako čitavoj priči dodamo i vrtoglava poskupljenja energenata, namirnica, ali i ostalih životnih troškova, onda je jasno da prema sadašnjoj formuli za usklađivanje mirovina umirovljenici ne mogu nadoknaditi sve veću razliku koja se stvara između njihovih primanja i poskupljenja, odnosno rasta plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close