Najizdašnije potpore za očuvanje radnih mjesta u 2021. hotelijerima

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2022. u 22:00
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Među primateljima ove mjere i neke komunalne tvrtke, pa i jedan klub – Hajduk.

Hotelska kuća Valamar domaći je poduzetnik je kojemu je za očuvanje radnih mjesta u pandemijskim uvjetima u 2021. isplatila pojedinačno najveći iznos – prema podacima s mjesečnih javno dostupnih popisa korisnika potpora, s posljednjim podacima za listopad, Hrvatski zavod za zapošljavanje Valamaru je isplatio 57,6 milijuna kuna potpora.

Kao i ostale velike hotelske kompanije, i ta je na listi bila prvih sedam mjeseci, a nakon dobre sezone nije među korisnicima ove pomoći. Među tvrtkama koje su povukle najviše, a zapošljavaju i najviše radnika, su i Plava Laguna (36 milijuna kuna potpora), te Maistra s 28,7 milijuna kuna.

Od prijevozničkih kuća, najviše je, 23 milijuna kuna, primio državni Croatia Airlines, a od većih u oslanjanju na potpore odskočili su Autotrans i Čazmatrans kojima je isplaćeno oko 15 milijuna kuna, te Autobusi Vincek s upola manjim iznosom u 10 mjeseci lani.

Svi priređivači igara na sreću
Početak godine, inače, obilježili su izdašniji iznosi kladionicama, automat klubovima i drugim priređivačima igara koji su zbog pandemije bili zatvoreni.

Tako je u siječnju i veljači netom nakon Valamara najveći korisnik na HZZ-ovoj listi bila tvrtka Interigre, kojoj je po dva oblika potpore isplaćeno 18 milijuna kuna. Na listi su svi priređivači igara na sreću, pa i državna Hrvatska lutrija, koja u prvoj korona godini nije imala mogućnost, kao državna, koristiti ovu potporu.

57,6

milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta u 2021., najviše od svih, primila Valamar Riviera

U prvoj koronagodini, 2020., sektorski su najčešći korisnici bili iz prerađivačke industrije, dok se s promjenom uvjeta lani prevaga prebacila na ugostiteljsko-turistički sektor i prijevoznike. Ipak, i dalje su prisutni i neki proizvođači, prvenstveno u tekstilnoj i proizvodnji odjeće.

Među njima i Varteks, kojem je isplaćeno gotovo sedam milijuna kuna, te Krateks, Zlatna igla – Siscia, Vis Konfekcija, Tvornica tekstila Trgovišće pa i Orljava, u prva tri mjeseca, nakon čega je ta državna tvrtka završila u stečaju.

Od proizvođača svaki je mjesec prisutna i industrija obuće Borovo, koja za očuvanje oko 500 radnih mjesta prima po pola milijuna kuna mjesečno. Iz proizvodnog sektora povremeno su se pojavili Brionka, za proizvodnju pekarskih proizvoda, te Mlin i pekare, kao i Moslavina voće i povrće.

18

milijuna kuna, pojedinačno drugi iznos prema listi HZZ-a, dobila tvrtka Interigre

Iz industrijskih redova za potporama su znali posegnuti u ITAS Prvomajskoj, a u prvom dijelu godine na listi su bile i tvrtke s potresene Banovine, poput Drvnog centra Glina i sisačke Applied Ceramics.

Povremeno su se za zaštitu zbog otežanih uvjeta i korone znali pojaviti i veliki kao Saponia, Kandit pa i Kraš, a počesto je na listi potpora i Krolo-Dom iz Kaštela iz građevinskog sektora.

Čak i studentski centri
Zanimljivo je i da se tijekom deset lanjskih mjeseci na listi pojavljuju i komunalne tvrtke koje se bave čišćenjem, kao i studentski centri sveučilišta u Splitu i Rijeci.

U prva dva mjeseca 2021. među najvećim korisnicima potpora za očuvanje radnih mjesta bili su i zagrebački ZET, s gotovo devet milijuna kuna, te Zagrebački velesajam.

Potporu za održavanje zaposlenosti je i splitski nogometni klub Hajduk. Na mjesečnim listama iz 2021. Hajduk je na njih pet, a za 70-ak zaposlenika HZZ je isplaćivao oko 290.000 kuna, ukupno 1,5 milijun.

Inače, isplatama ovih potpora u HZZ-u se bavila i Državna revizija, koja je potkraj studenoga analizu zaključila s uvjetnim mišljenjem, a razlog su, među ostalim, bile isplate potpora i prije nego što su zahtjevi poslodavcima bili obrađeni i prije nego što se utvrdilo ispunjava li uredno sve uvjete za dodjelu potpora.

Pored toga, revizori su otkrili i da dio zahtjeva ni nakon godinu dana nije bio obrađen. HZZ je mjesečne popise poslodavaca kojima su isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta u međuvremenu počeo objavljivati, no revizori nisu zadovoljni i što ti podaci ne obuhvaćaju i informacije o broju radnih mjesta za koje se traži potporu i njezinih vrijednosti, te kakvo je stanje s vraćanjem potpora za koje se naknadno ustanovi da korisnici nisu ispunili uvjete.

Komentirajte prvi

New Report

Close