Najbolji mali izvoznik Šestan Busch, najbolji veliki Pliva

Autor: Ante Pavić , 03. lipanj 2014. u 10:48
Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke Šestan - Busch s nagrađenom kacigom. (Press foto)

Najbolji mali izvoznik u 2013. godini je proizvođač antibalističkih kaciga Šestan Busch, odlučila je udruga Hrvatski izvoznici.

Najbolji mali izvoznik u 2013. godini je proizvođač antibalističkih kaciga Šestan Busch, odlučila je udruga Hrvatski izvoznici. Za najboljeg srednjeg izvoznika izabrana je Telegra, svjetski lider kada su u pitanju pametni prometni sustavi, a najbolji veliki izvoznik je Pliva.

Nagrade su dodijeljene na 9. konvenciji hrvatskih izvoznika u organizaciji udruge Hrvatski izvoznici, čija glavna tema je kontinuitet u izvrsnosti. U sklopu konvencije dodijeljene su nagrade "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima u 2013. te nagrada "Platinasti ključ" najboljim izvoznicima za kontinuitet u izvrsnosti poslovanja. Na konvenciji i dodjeli nagrada "Zlatni ključ", kako je najavljeno, sudjelovao je i premijer Zoran Milanović.

'Od svakog našeg diplomata tražit ću odmah na aerodromu da mi kaže što je učinio za povećanje hrvatskog izvoza', izjavio je premijer Zoran Milanović na 9. konvenciji Hrvatskih izvoznika, najavljujući tako novi smjer hrvatske diplomacije. Kazao je da Hrvatska ne može biti zadovoljna izvozom što je objasnio tehnološkim nazadovanjem. Razlozi nazadovanja, kako je rekao, nalaze se u deindustrijalizaciji i neplaćanjem u nove tehnologije. 'Sat se ne može vratiti, a oslanjanje na dug i rentijerstvo više nije moguće i zato moramo početi ulagati u izvrsnost', kazao je Milanović naglasivši novu politiku vlade i zaokret prema izvozu. 'Izvoznici će imati našu najveću podršku', kazao je Milanović pred nekoliko stotina izvoznika.

Od svakog našeg diplomata tražit ću da mi kaže što je učinio za povećanje hrvatskog izvoza, izjavio je premijer Zoran Milanović na 9. konvenciji Hrvatskih izvoznika, najavljujući tako novi smjer hrvatske diplomacije. Rekao je da Hrvatska ne može biti zadovoljna proizvodnjom za izvoz, koja je pala zbog tehnološkog nazadovanja. Razlozi su nazadovanja, objasnio je, u deindustrijalizaciji i izostanku ulaganja u nove tehnologije. “Sat se ne može vratiti, a oslanjanje na dug i rentijerstvo više nije moguće. Zato moramo početi ulagati u izvrsnost”, kazao je Milanović naglasivši zaokret gospodarske politike prema izvozu. Izvoznici će imati našu našu veliku podršku, istaknuo je premijer pred nekoliko stotina izvoznika.

Osnažiti HBOR

Tek oko 13 posto hrvatskih poduzeća su izvoznici, ali oni zapošljavaju 50 posto ukupna broja zaposlenih te ostvaruju 64 posto ukupnih prihoda, podsjetio je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici. Usto, većina investicija, kao i ulaganja u razvoj, dolazi od poduzeća okrenutih izvozu. “Mnogo se u posljednje vrijeme govori o investicijama, ali nije bitno odakle dolaze jer su nama potrebne investicije koje će osigurati proizvod za izvoz ili supstituirati uvoz”, kazao je Bago. Vječito pitanje o slabljenju kune kao rješenju za povećanje izvoza također je spomenuto. Ovaj put izvoznici ne žele po svaku cijenu slabljenje valute. “Jednom mjerom ne možete riješiti sve probleme, svaka mjera mora biti povezana s ostalim ekonomskim mjerama. U suprotnom može nanijeti više štete nego koristi”, istaknuo je Bago. Izvoznici smatraju da je najveće pitanje Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), koja mora početi kreditirati izvoznike i koju treba pretvoriti u izvoznu banku. Vlada ih je, čini se, čula, pa je nedavno odlučila dokapitalizirati HBOR s dodatnih dvije milijarde kuna.

Nagrade najboljima

Kako bi se pokazalo da ipak postoje kvalitetni izvoznici, podijeljene su nagrade najboljima u 2013. Osim 14 tvrtki koje su dobile nagrade za najbolje izvoznike na najvažnija tržišta od Italije do Brazila, Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika dobila je Pliva, srednjeg Telegra, a malog Šestan Busch, dok je najinovativniji izvoznik tvrtka Same Deutz Fahr Žetelice. Dodijeljena je i nagrada Platinasti ključ, dobilo ju je 11 tvrtki koje su posljednjih 10 godina najmanje tri puta osvojile Zlatni ključ. Mađu njima su najbolji Končar Distributivni i specijalni transformatori.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close