Najavljen novi zakon: Još 1000 ljudi morat će objaviti svoju imovinu, kazne idu i do 40.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2021. u 14:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Najavio je da će od sada podatke o imovini morati podnijeti predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik RH i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba itd.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave, piše N1.

– U odnosu na tekst važećeg Zakona proširuje se krug obveznika, a time i nadležnost Povjerenstva. Oko 1000 novih obveznika ovog Zakona morat će objaviti podatke o imovini, a nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama koje su primjerice regulirati, rekao je Malenica.

Najavio je da će od sada podatke o imovini morati podnijeti predsjednici uprave trgovačkih društava kojima je vlasnik RH i lokalne samouprave, ravnatelji zdravstvenih ustanova, HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu Grada Zagreba itd.

– Novina je da je preko 7000 članova predstavničkih tijela dužno obavijestiti o vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima i taj se popis treba javno objaviti, kazao je ministar Malenica. Oni će morati obavijestiti i o poslovnim odnosima s drugim tvrtkama.

Rekao je i da se, što se tiče postupka pred Povjerenstvom, uvode jasni rokovi te da će sve biti brže i učinkovitije.

– Obuhvatit će dva koraka – pokretanje postupka i donošenje odluke. U slučaju da postoji prijava protiv obveznika, njega treba obavijestiti u roku od 8 dana i tražiti očitovanje. U roku od 6 mjeseci Povjerenstvo mora donijeti odluku u postupku. Pred Upravnim sudom se može pokrenuti postupak protiv Povjerenstva, rekao je Malenica.

Najavio je i promjene u odnosu na imovinske kartice.

– Podnosit će se jednom godišnje čime ćemo osigurati kontrolu i transparentnost. Uz postojeće podatke uvest će se i funkcije koje je obavljao dužnosnik dvije godine prije stupanja na dužnost te potraživanja trećih osoba. 12 mjeseci nakon isteka mandata mora se podnijeti imovinska kartica, najavio je ministar.

– Preciznije smo definirali pojam poslovnog odnosa koji sad obuhvaća najam, kupoprodaju i zakup te pojam primanja obveznika koji sad obuhvaća sva primanja obveznika, ne samo ona koja se odnose na javnu dužnost, dodao je Malenica.

Strože kontrole

Najavio je i da će se uvest sustav kontrole imovinskih kartica i unaprijediti sustav provjere.

– On će izravno uzimati podatke iz javnih registara te popunjavati podatke iz sustava kao što su Zemljišne knjige. Tako će Povjerenstvo odmah biti alarmirano o krivo unesenim podacima. U slučaju nesrazmjera Povjerenstvo obavještava Poreznu upravu koja poduzima daljnje korake, kaže.

Najavio je i da se pooštravaju kazne.

– Povjerenstvo će minimalnu kaznu moći izreći od 4.000 kuna, a maksimalnu 40.000 kuna. Moći će izreći administrativne i novčane kazne”, rekao je Malenica, javlja N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close