Nagodbom za dug Brodosplitu do iznosa za plaće u Puli i Rijeci

Autor: Marija Brnić , 11. veljača 2019. u 08:12
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Visina troška restrukturiranja Uljanika tek se utvrđuje i dok se ne dozna nije realna intervencija od 100-ak mil.kn.

Jedan od prvih signala iz kojeg će se moći iščitati kako ide raspetljavanje krize u Uljaniku bit će uplata hitno potrebnog novca za pokretanje deblokade računa i isplatu plaća u tvrtkama iz ove grupacije.

Za dva tjedna istječe dodatni rok koji je Trgovački sud u Rijeci dao za konačno otvaranje stečaja 3. maja, a za mjesec dana će se o otvaranju stečaja u Uljanik Brodogradilištu očitovati i Trgovački sud u Pazinu. Činjenica da su Uprava i Nadzorni odbor odabrali potencijalnog strateškog partnera ne povlači automatski i njegov ulazak u Uljanik. Prvo pitanje koje treba riješiti je visina troškova restrukturiranja. Oni se, kako su svi sudionici, od uprave Uljanika, Ministarstva gospodarstva do vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka, proteklih dana komunicirali, tek utvrđuju.

Analize opravdanosti Debeljakove procjene o čak 1,4 milijarde eura troškova obavljaju u pulskom brodogradilištu, ali i resornim ministarstvima. O tim stavkama, kao i programu restrukturiranja koji će se na tim pretpostavkama temeljiti, svi akteri pregovarat će i prema najoptimističnijim procjenama još najmanje dva tjedna. Hitnu intervenciju s najmanje stotinjak milijuna kuna, pak, do okončanja pregovora nije realno očekivati. Osim što su pregovori neizvjesni, samoborski poduzetnik argumentira to i činjenicom da bi davanje pozajmice poduzetniku s negativnim kapitalom bez kolaterala bilo nesavjesno gospodarsko poslovanje.

 

120 milijuna

kuna plus kamate splitski škver traži za neraščišćene obveze

Iz medijskih nastupa proteklih dana čuje se da Debeljak ima prijedlog za ovaj problem, koji je, kaže, zakonit i kojim se može besplatno i bez kolaterala osigurati Uljaniku i 3. maju novac za funkcioniranje, dok se utvrdi i prihvati program restrukturiranja. Detalje nije iznosio, no kako se neslužbeno čuje, model koji nudi obuhvaća nagodbu s državom oko potraživanja iz procesa sanacije i restrukturiranja Brodosplita.

Radi se navodno o više od 120 milijuna kuna, kojima treba pridodati i kamate, a taj iznos splitski škver potražuje za neraščišćene obveze koje je država trebala preuzeti po programu restrukturiranja koji je bio prihvaćen, no stavka je bila izostavljena u ugovoru koji su zaključili država i DIV. Spor Brodosplita s državom za ova potraživanja još se vodi. Kako u državnim institucijama reagiraju na prijedlog o nagodbi još nema informacija, no s obzirom na okolnosti, morat će se brzo očitovati. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Restrukturiranje Uljanika moglo bi dati značajan doprinos i hrvatskoj lingvistici jer ćemo ako prođe očito dobiti potpuno novo značenje za pojam “investitor”

Veliko otkriće, hitno im treba novac.

A source close to the matter told Reuters that Fincantieri would act as an adviser to Brodosplit at this stage but would not be an investor.

https://www.reuters.com/article/croatia-shipbuilding/croatias-troubled-uljanik-shipyard-picks-partner-to-stay-afloat-idUSL5N1ZT4KW [reuters.com]

Zaustavimo Reuters!!!

New Report

Close