Nagađanja o Španjolskoj podigla europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 17:52
Ilustracija

Izvori u eurozoni kazali su Reutersu tijekom vikenda da bi Španjolska mogla zatražiti međunarodnu pomoć u studenome.

 Europske dionice poduprla su u ponedjeljak nagađanja da bi Španjolska mogla zatražiti međunarodnu pomoć u studenom ali ulagače zabrinjavaju očekivana slaba poslovna izvješća kompanija.
Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,5 posto, na 5.824 boda, frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,8 posto i iznosio je 7.292 boda a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je poskočio 1,5 posto i dosegnuo 3.438 bodova. Izvori u eurozoni kazali su Reutersu tijekom vikenda da bi Španjolska mogla zatražiti međunarodnu pomoć u studenome. Ako to učini, njezin će zahtjev vjerojatno biti razmotren u paketu s grčkim zahtjevom za izmjenom kreditnog programa i ciparskim zahtjevom za pomoći. "Raspoloženje se popravlja ali potrebni su nam detalji pomoći za Španjolsku i plan čelnika koji bi trebao spriječiti ponavljanje grešaka iz grčkog slučaja. To bi pomoglo tržištu da probije sadašnji raspon", tumači Arnaud Scarpaci iz Agilis Gestiona.

U takvom su okruženju najveći dobitnici bile banke u eurozoni, pa je Commerzbank bio u plusu 1,8 posto, Societe Generale 1,6 posto a UniCredit jedan posto. Ulagače istodobno sve više zabrinjavaju razmjeri štete koju bi usporavanje svjetskog gospodarstva moglo nanijeti poslovnim rezultatima poduzeća. Tako analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku u trećem tromjesečju očekuju 3-postotni pad dobiti kompanija uvrštenih u indeks S&P 500 u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Iako je sezona objave poslovnih izvješća u SAD-u tek započela, podaci pokazuju da su 94 kompanije čije su dionice uvrštene u S&P-ov indeks već upozorile na dobit u trećem tromjesečju a samo njih 23 povisilo je prognozu zarade. Scarpaci pak naglašava da su slaba izvješća već uključena u cijene dionica.

"Ulagači se već pripremaju za jako loše poslovne rezultate u aktualnoj sezoni izvješća pa bi vrijednost dionica uglavnom mogla rasti, ako brojke nisu previše loše", tumači on. Među gubitnicima izdvajale su se rudarske kompanije, osjetljive na zabrinutost zbog slabog gospodarskog rasta. Rio Tinto tako je oslabio jedan posto a Lonmin 1,8 posto.

Dionice tehnoloških kompanija bile su pak i među gubitnicima i među dobitnicima, uoči objave tromjesečnih poslovnih rezultata. Tako je Nokia ojačala 1,6 posto a Alcatel-Lucent oslabio 3,3 posto. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,5 posto, na 8.577 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close