Naftni konzultant: ‘Cijene dizela mogle bi eksplodirati, bit ćete sretni ako uopće dođete do njega’

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2023. u 10:59
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Energetski konzultant Ivo Peroš je gostujući na N1 televiziji govorio o utjecajima energetske krize na gospodarstvo, financijskim izvještajima INA-e, odnosima naše Vlade s Mađarima te o ruskoj nafti

Kad je riječ o uvozu ruskih derivata na europsko tržište, Peroš ističe da benzin nije problem, nego dizelski proizvodi o kojima je Europa velik ovisnik kao i o ruskom plinu.

‘Inače tržište dizela je jako knap. Stalno je na ivici da ulazi u rezerve. Prema tome, ja mislim da se može dogoditi da bude problema s opskrbom dizela. Cijene bi mogle eksplodirati, s tim da morate biti sretni da ste uopće došli do njega’, tvrdi ovaj energetski konzultant. Napominje i da će nastupiti nestašica još jedne sirovine, tzv. vakuum plinskih ulja, odnosno teških derivata koji služe za proizvodnju i dizela i benzina. ‘Neće biti ni gotovog proizvoda ni sirovine’, dodao je.

Za odnos hrvatske Vlade s Mađarima Peroš kaže da je i dalje više nego prijateljski pa je zbog toga skeptičan. ‘Ruka ruku mije. Oni će naći svoje aranžmane. Ja ne vjerujem u nekakvu ucjenu i borbu za iskorištavanje ovog položaja. Bojim se da je sklonost sadašnje Vlade kao partnera u INA-i začuđujuće prijateljska. Istražno povjerenstvo je po meni must. Premijer niti na konferencijama za novinare, ni kad je INA vrući krumpir, ne daje odgovore’, ističe Peroš te dodaje da je to nečinjenje kod Plenkovića dramatično, zabrinjavajuće i neprihvatljivo, piše N1.

Komentirao je i financijske izvještaje INA-e koji skrivaju brojne nelogičnosti. Riječ je o izvještajima za dva uzastopna kvartala o radu jedine preostale rafinerije u Hrvatskoj, one u Rijeci. Riječka rafinerija imala je 545 milijuna kuna profita, a onda odjednom u sljedećem kvartalu pada na 61 milijun gubitka. Pad profitabilnosti je 600 milijuna kuna. Ono što je posebno zbunjujuće je što, kako kaže Peroš, u tom istom dokumentu i popratno pismo predsjednika Uprave INA-e Petera Rataticsa, koji se hvali da su rafinerijske marže u tom istom razdoblju poboljšane, zbog čega se poboljšalo i poslovanje. Peroš ističe da je povodom toga pisao i INA-i, ministru gospodarstva te Povjereniku za informiranje, i još uvijek čeka na odgovore.

Riječka rafinerija je radi modernizacije u šestomjesečnom zastoju, no Peroš smatra da će nastatati veliki gubitak jer je rafinerija toliko dugo izvan stroja. ‘Budući da nemam nikakvih informacija, ja sam gotovo siguran da je do ovog broja došlo kad je izvješće za treći kvartal već bilo u štampanju pa je netko zaustavio i rekao da će biti grozni gubitci zbog zastoja. Pa je tražio da se marže sruše na neki broj oko pozitivne nule’, smatra te dodaje da je taj broj potpuna besmislica i ‘manipulacija da se taj predmet podvuče pod tepih’. ‘Ne znam što bi se moralo dogoditi da iz ovakvog kvartala padnete u minus’, pita se Peroš.

Komentirajte prvi

New Report

Close