Nadomak centra Zagreba zgrada kao iz apokalipse, no to bi se uskoro moglo promijeniti?

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2023. u 07:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Samo 150 metara od sjedišta zagrebačkog gradonačelnika i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog – zgrada kao iz apokalipse. Nekada velebno moderno zdanje renomiranog zagrebačkog arhitekta Kazimira Ostrogovića u Paromlinskoj ulici već je godinama prazno i devastirano, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Obećanje ludom radovanje!, mogla bi biti parola povezana s ovom zgradom. Nekada moderna, zgrada zlatnog sjaja, već je godinama trn u oku Zagrepčanima, a koliko se puta trebala rušiti, ne može se ni pobrojiti.

– To je sramota! Ta zgrada je i arhitektonski i statički vrlo dobra. Mislim da to ne treba rušiti, treba je urediti, rekao je Stipe.

– Treba ovako biti. Neka bude sve ružnije i ružnije pa neka se vidi kakva smo nesposobna država i točka, nemamo o čemu razgovarati, kazao je Vlado.

Starije generacije pamte je kao najljepšu Zagrebačku banku, što je i bila do 2012-te. Tada se banka seli, a zgrada je nekoliko puta išla na bubanj. 2018., već jako zapuštenu – preuzima je Josip Baričević, piše HRT.

– Ja sam to kupio od Županijskog suda. Vlasnik je prije bila ZABA. Ne znam koga pitati. Ovo zatečeno izdanje je bilo, ja sam je takvu kupio, rekao je vlasnik zgrade Josip Baričević.

– Ima tome lijeka. Po meni ovo se nije smjelo dozvoliti, odnosno investitor, odnosno vlasnik zgrade je trebao biti kažnjen čim je počeo zapuštati zgradu, kazala je predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac.

Ako se pita gradsku vlast – vrijeme joj je očito isteklo. Vlasnik je godinama to mogao učiniti sam, a sada bi je mogao srušiti grad.

– Ili će sam srušiti ili će mu se srušiti pa će mu se ispostaviti račun. Znači ako će sam ići rušiti ja ću osobno doći na rušenje i sve ću vas pozvati i čestitat ću mu da konačno to ruglo u centru ne stoji ovako kako stoji, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Recimo za pola godine da će se pokrenuti u tom smjeru da se prostor riješi, obećao je Baričević.

Vlasnik ima i novi projekt za tu lokaciju, no iz grada poručuju – može projekt, ali uz prethodni javni arhitektonski urbanistički natječaj.

– Sada ako želi rušiti ili ako želi graditi mora raspisati javni arhitektonski natječaj i može graditi ali po sadašnjim okvirima GUP-a, poručio mu je Tomašević.

– Ja apsolutno želim ispoštovati GUP, prema tome kako je po GUP-u tako će i objekt i biti sagrađen, odgovorio je Baričević.

Za struku dileme nema – nije svejedno kako će izgledati novi objekt jer se nalazi na najjačoj urbanističkoj osi.

– Svakako treba respektirati urbanu matricu i poziciju ovog objekta. Treba respektirati važne transverzale, što pješačke što kolne, rekla je Bunjevac

I nadati se da se neće sama srušiti pod teretom godina i da će dočekati bolja vremena i novi zlatni sjaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A šta je sa susjednom starudijom na broju 21, koja stoji još duže napuštena nego ZA-BA? Leglo štakora i pasa lutalica, opasnost za prolaznike. Kaj to čudo nikome ne smeta? Čije je to vlasništvo gospon Tomašević?

New Report

Close