Nađi objasnio zašto subvencija najma stanova nije dobra vijest

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 09:57
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Neslužbeno je objavljena informacije da će vlada subvencionirati najam stana. Najam stana posljednjih godina značajno je poskupio, posebno u gradovima.

Vlada će, kako je objavio RTL Danas, ovom doskočiti subvencijama, kao i kod kupnje stana.

Davor Nađi iz stranke Fokus smatra da će tako samo doći do porasta najma, kao što su skočile cijene stanova kad je uveden APN.

“APN je subvencijama stambenih kredita podigao cijene stanova. Što mislite da će se dogoditi kada se uvede subvencija najma stanova? Subvencije su najčešće vrlo neefikasan alat za rješavanje bilo kakvog problema, a nerijetko su čak i kontraproduktivne, tj. problem naprave još većim”, piše Nađi.

“Jasan primjer toga je rast cijene kvadrata stanova otkad je uvedena subvencija za kupnju nekretnine. Viša cijena zbog subvencija, osim što se uglavnom pretoči prodavatelju stana, podigne cijene i svima onima koji kupuju bez subvencije, a u vremenu dok subvencije nema prodavatelji nisu skloni spustit cijenu jer čekaju sljedeći krug subvencije”, piše.

“Sada će se predizborno uvesti i subvencija najma koja će još podići i cijene najma stana, ali i cijene kupnje kvadrata stana jer je jedno povezano s drugim.

Ako je cilj da ljudima stanovanje bude priuštivo, to se postiže na sljedeće načine;
1. POVEĆANJEM PONUDE STANOVA
2. POVEĆANJEM KUPOVNE MOĆI GRAĐANA

Povećanje ponude stanova se pak postiže:
– manjim porezima na kupnju zemljišta te na rad i materijal potreban za gradnju
– manjim komunalnim doprinosom koji se plaća prilikom gradnje nekretnine
– prostornim planovima koji potiču gradnju stanova (npr. dozvoljeno više katova zgrade)
Povećanje kupovne moći građana se postiže:
– manjim porezima i doprinosima na plaće
– boljom poslovnom klimom u državi koja onda generira veći broj bolje plaćenih radnih mjesta”, predlaže Nađi.

“Na taj način je jedinični trošak izgradnje stanova niži zbog čega se isplati graditi veći broj stanova što ima za rezultat veću ponudu (veća konkurencija si međusobno ruši cijenu), a ljudi imaju veće neto plaće što znači da im cijene stanova postaju priuštivije u odnosu na plaće”, dodaje na kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close