Poslovna 2021.
Željko Zadro

Nadamo se nastavku potpora, ali i
 zaštiti od niskih udaraca konkurencije

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ove smo godine imali prvu kampanju prerade šećerne repe kao jedan poslovni sustav – Hrvatska industrija šećera. Emocije su pomiješane. S jedne strane, zadovoljstvo jer bilježimo iznadprosječne prinose repe, visoke digestije i rekordan prinos šećera po hektaru, i to u godini kada se u velikom dijelu Europe događa velik pad. S druge strane žalostan sam, zato što je ove godine zasijano najmanje površina kod nas u zadnjih 15-ak godina, tek nešto više od 10.000 hektara. Stoga smo ove jeseni ‘zapalili peć’ u samo dva naša pogona u Slavoniji.

Europska industrija šećera u zadnje tri godine prolazi najveću krizu od uspostave kvotnog sustava prije više od 50 godina. Nakon ukidanja EU kvota 2017., nastupa tektonski tržišni poremećaj, praćen drastičnim padom cijena. Zvuči nestvarno ako vam kažem da je prosječna cijena šećera u EU u zadnje dvije godine prepolovljena u odnosu na cijenu u godini našeg ulaska u Uniju. Shvatili smo da nam, ne poduzmemo li nešto sami, prijeti nestanak ove proizvodnje koja je u zadnja dva desetljeća bila vodeća izvozna grana u cijelom hrvatskom agro kompleksu.

Raduje nas da će hrvatski proizvođači repe, koji su naši glavni poslovni partneri, i ujedno krojači naše sudbine, ove godine imati vrlo pristojne prihode i zaradu. Zajedničkim naporima smo konačno obuzdali cerkosporu i s optimizmom gledamo na 2021. Veliku su ulogu u ovom kritičnom razdoblju imali Vlada i Ministarstvo poljoprivrede koji su proizvođačima šećerne repe osigurali dodatnu potporu za proizvodnju i investicije.

Studija njemačkog instituta iz 2019. pokazala je da na jednog zaposlenog u industriji šećera u EU ide 14 radnih mjesta u drugim djelatnostima. To je trostruko više od prosjeka industrije hrane i pića. Očekujemo da će zbog važnosti sektora za nacionalno gospodarstvo, posebno za Slavoniju i Baranju, te multiplikativnih učinaka, biti donesen sličan program potpore proizvođačima repe i za razdoblje 2022-2024.

Globalna potražnja za šećerom je ostala razmjerno stabilna u uvjetima Covid krize. Hrvatska je industrija unatoč ovom i drugim udarima, pri čemu moram istaći dampinške cijene nekih naših konkurenata, pokazala iznimnu otpornost, te snagu za restrukturiranje. 
Međutim, za dugoročni opstanak, ključno je osigurati dovoljno repe s naših oranica, ali i učinkovitu zaštitu nadležnih tijela od udaraca konkurencije ‘ispod pojasa’, ako opet bude takvih pokušaja.

New Report

Close