Nacionalnim parkovima 50% manji prihodi, ali u cijene ne misle zadirati

Autor: Marija Crnjak , 01. lipanj 2020. u 10:48
Tisuće posjetitelja iz Hrvatske pohrlile su tijekom protekla dva tjedna na Plitvička jezera /KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

S otvaranjem granica u narednim danima očekuje se pojačani promet stranih turista, koji čine više od oko 90 posto prihoda hrvatskih nacionalnih parkova.

Dva vodeća nacionalna parka, Plitvička jezera i Krka, u 2020. godini će ostvariti za 50 posto manji prihod nego lani, nove su projekcije uprava ovih parkova nakon ponovnog otvaranja za posjetitelje u drugom tjednu svibnja.

Već u prvom tjednu otvaranja nakon lockdowna zbog pandemije, parkove su napunili domaći gosti, a s otvaranjem granica u narednim danima očekuje se pojačan promet stranih turista, koji im kao i na nacionalnoj razini u turizmu, čine oko 90 posto ukupnog prihoda.

Usto, nakon promotivnih cijena prilikom otvaranja, koje su vrijedile nešto dulje nego inače u proljeće, parkovi se vraćaju na uobičajene cjenike, otkrivaju nam.

Visoki troškovi poslovanja

Od otvaranja 11. svibnja do 24. svibnja trajala je akcija “Proljeće na Plitvicama, s cijenom ulaznice od 50 kuna za odrasle, koja je 25. svibnja porasla na 90 kuna, od 19. lipnja ide na 200 kuna, a od 13. srpnja na 300 kuna.

“Ove godine proširili smo razdoblje s promotivnim cijenama, a iako su se u javnosti pojavile neke ideje o snižavanju cijena ulaznica u sezoni, mi si to ne možemo priuštiti. Prvi razlog su visoki troškovi održavanja parka, od drvenih mostića do brodova i vlakića koji će nadam se uskoro početi voziti, i velikog broja zaposlenih u sezoni.

404

milijuna kuna prihoda ostvario je Nacionalni park Plitvička jezera u 2019. godini, u kojoj je obilježeno 70 godina od njegova proglašenja

Osim toga, ne možemo sniziti cijene samo nekim kategorijama gostiju, ili samo domaćima. Budući da od ranije imamo rezervacije grupa stranaca za sezonu, po cijeni već utvrđenoj prije pandemije, u slučaju rezanja cijena morali bismo im vraćati ostatak iznosa, što bi bilo vrlo štetno za poslovanje”, pojasnio nam je ravnatelj Plitvica Tomislav Kovačević.

Inače, u sezoni Plitvice zapošljavaju 700 ljudi, a 96 posto prihoda ostvaruju od stranaca, iz cijeloga svijeta. Kovačević otkriva da je buking za lipanj i cijelu sezonu, uključujući rujan, jako dobar i za ulaznice i za smještajne kapacitete, sa čime su jako zadovoljni.

NP Plitvička jezera lani je ostvario 404 milijuna kuna prihoda, a u ovoj godini plan je bio prihod od 487 milijuna kuna, no to je rebalansom zasad prepolovljeno, otkriva nam ravnatelj.

Prve grupe u lipnju

Od ponovnog otvaranja 11. svibnja do 28. svibnja NP Krka posjetilo je 14.127 posjetitelja, od čega je bilo 13. 521 domaćih. Krka će promotivne cijene zadržati do 8. lipnja, 50 kuna za odrasle individualne posjetitelje i 25 kuna za djecu, a nakon 18. lipnja, naplata ulaznica odvijat će se po redovnom cjeniku za 2020. godinu. U upravi parka doznajemo da se poslovanje s agencijama nastavlja uz najave i rezervacije kao i do sada, a već početkom lipnja očekuju se prve agencijske grupe posjetitelja.

“Prilikom obilaska NP Krka posjetitelje se poziva na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posjetiteljima su na raspolaganju svi prezentacijski centri i sadržaji, suvenirnice kao i ugostiteljski objekti na Roškom slapu i Lozovcu, uz nužno poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi, razmak i broj ljudi u zatvorenim prostorijama te smanjeni kapacitet u javnom prijevozu. Iako je broj posjetitelja manji nego u istom razdoblju prošle godine, sustav posjećivanja je takav da posjetitelji mogu slobodno uživati u obilasku Parka pridržavajući se, pritom, propisanih mjera”, ističu u NP Krka.

I Krka računa s oko 50 posto manjim prihodom nego lani. U 2019. godini NP Krka je ostvarila prihod od 165,5 milijuna kuna, od čega je 144,4 milijuna kuna od prodaje ulaznica. Rashodi poslovanja bili su 156,5 milijuna kuna. S obzirom na trenutnu situaciju, planirani prihodi u 2020. iznose 74,2 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close