Šest je novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, od ponoći se zatvara sve što nije nužno

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2020. u 18:00
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i onih s higijenskim artiklima te ljekarni. Radit će benzinske crpke i pekarnice. Ova odluka je donesena na trideset dana, a to ne znači da ne može biti produžena, promijenjena ili ukinuta, rekao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Ukupan broj zaraženih tako je porastao na 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran.

Capak je nabrojao gradove s evidentiranim slučajevima. Najviše ih ima u Zagrebu, 41.

“Također, evidentiran je još jedan slučaj u bolnicama. Sad ih imamo devet”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar Davor Božinović je podsjetio da je Sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite.

“Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj”, rekao je.

“Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01 kada mi možemo donositi odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera”, rekao je te naveo da će to biti strože mjere socijalnog distanciranja.

“Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta…

Zatvorit će se i sve trgovine, osim onih prehrambenim proizvodima i ljekarne, te benzinske postaje. Oni kojima bude dozvoljeno raditi morat će zadovoljiti stroga pravila o sprječavanju nastajanja gužvi te omogućavanja uvjeta za dovoljno socijalno distanciranje.

Obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i onih s higijenskim artiklima te ljekarni. Radit će benzinske crpke i pekarnice. Također će moći raditi tržnice, a u šoping centrima ostaju raditi oni koji prodaju prehrambene artikle, higijenske potrepštine i lijekove.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova…

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, rekao je Božinović.

“Što se tiče poslodavaca, oni su dužni organizirati rad od kuće. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih. Zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest”, rekao je Božinović.

Podsjetimo, tijekom dana ministar Vili Beroš rekao je kako će se za borbu protiv koronavirusa, ako bude potrebno, mobilizirat će svi liječnici pa tako i studenti viših godina medicine.

Također, tvrdi kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod nadzorom.

KB Dubrava još uvijek se priprema za prijem najtežih slučajeva zaraze koronavirusa, tvrdi ministar Beroš.

Iako je bolnica u Dubravi poprilično stara, Vili Beroš ističe kako je jedna od “najmlađih” te kako je u vrijeme izgradnje, građena vrlo moderno i suvremeno. Njezina je glavna mana zastarjela ventilacija, no smatra kako se taj problem može riješiti. U toj će se bolnici liječiti najrizičniji bolesnici, kojima su potrebni respiratori i ventilatori.

Iako je početni plan bio bolesnike razvrstati u više bolnica, na njihove intenzivne odjele, na primjeru Italije naučeno je kako taj plan nije dobar. Beroš ističe da je zbog toga u Italiji bolest ušla u sve zdravstvene institucije.

Komentirajte prvi

New Report

Close