Na zadnjoj sjednici potpore za promet i kulturu

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2020. u 21:59
Premijer Andrej Plenković/GORAN STANZL/PIXSELL

Odobren je i program državnih potpora sektoru mora, prometa i prometne infrastrukture vrijedan 600 milijuna

Na zadnjoj sjednici prije izbora Vlada je odobrila Ministarstvu financija pokretanje postupka za sklapanje okvirnog ugovora za zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe, za projekt financiranja mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije Covid-19, vrijedan 200 milijuna eura.

Tim zajmom osiguralo bi se financiranje dostupnosti lijekova i zaštitne opreme, medicinskih usluga, kao i potpora lokalnim jedinicama za osiguravanje javnih komunalnih usluga u uvjetima smanjenih prihoda. Riječ je o zajmu do 12 godina uz dvije godine počeka.

Odobren je i program državnih potpora sektoru mora, prometa i prometne infrastrukture vrijedan 600 milijuna, a kojim će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s HBOR-om i Hamag-Bicroom osigurati jamstvo za novo zaduženje poduzetnicima koji se suočavaju s problemom likvidnosti zbog pandemije, a dodjeljivat će se do 31. prosinca.

Za poduzetnike u kulturi i kreativnoj industriji uvodi se poseban program jamstva “težak” 300 milijuna kuna, a koje će odobravati Hamag-Bicro.

Maksimalan iznos jamstva za mikro, male i srednje poduzetnike u ovim djelatnostima biti će 800 tisuća eura i pokrivat će 100% iznos glavnice, a trajanje je predviđeno od jedne do pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close