Na tehničkim smjerovima svaki treći student

Autor: Bernard Ivezić , 22. ožujak 2015. u 12:14
Damir Boras/A. Magzan/PIXSELL

Trenutačno u Hrvatskoj ima 17 posto visokoobrazovanih, a da je projekcija da će njihov broj u idućem razdoblju biti nešto veći od 20 posto.

Svaki treći student na Sveučilištu u Zagrebu studira na nekom tehničkom smjeru, izjavio je u četvrtak u Zagrebu na otvaranju konferencije 10. Dana otvorenih integracija, što ga organizira tvrtka King ICT, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

"Trebaju nam veća ulaganja u obrazovanje, jer to je proizvodnja kadrova koji su potrebni gospodarstvu, a bez ulaganja u tu proizvodnju neće biti ni dovoljno potrebnih kadrova", kaže Boras. Dodaje da trenutačno u Hrvatskoj ima 17 posto visokoobrazovanih, a da je projekcija da će njihov broj u idućem razdoblju biti nešto veći od 20 posto. "U Izraelu govore o 40 i više posto. Zato Sveučilištu treba da mu poslovanje ne vodi ministarstvo", zaključuje Boras.

Komentari (2)
Pogledajte sve

rektor govori o 40% s visokim obrazovanjem u izraelu.

ne znam je li to njegova ili novinarska izjava. na vladinoj stranici piše da 40% od onih koji pohađaju više obrazovanje ide na sveučilišta, 40% na koledže a 20% na tečajeve na otvorenim sveučilištima. to je dakle postotak studenata sveučilišta u odnosu na sve koji pohađaju ono što oni zovu više obrazovanje, a ne u odnosu na ukupnu populaciju koja se školuje.

karakteristično je za sve visokotehnološke zemlje da ne daju a priori prednost diplomi, nego dopuštaju veliku konkurenciju sveučilišnih diploma tečajevima, samoobrazovanju, pa poslodavci i tržište određuju koliko diploma vrijedi.

rektor je potpuno u pravu – ministarstvo ne smije voditi sveučilište, ali isto tako vlada i sabor trebaju prestati formalno nametanje diplome na bezbroj pozicija za što nema apsolutno nikakvog opravdanja.

nametanje diplome iz društvenih znanosti za nebrojena mjesta u državnoj upravi za koja ne treba niti srednja škola predstavlja rezultat mafijaškog lobiranja sveučilišta u vladama. tako se bezvrijednim diplomama iz društvenih znanosti pokušava umjetno dati vrijednost.

ako u zagrebu na godišnju promociju doktora društvenih znanosti dođe 1500 “sretnika” a istodobno 30 ljudi doktorira na tehničkim znanostima, možemo diplomu društvenjaka slobodno nazvati bezvrijednom.

Pa naravno da je u Izraelu 40% studenata na tehničkom, ionako društvene znanosti idu honorarno. Pa od tehničkih i prirodnih znanosti ima društvo neke koristi. Pa tko jadan upisuje filozofiju, sociologiju, povijet, politologiju, novonarrstvo. Opla pa to upisuju naša elita…

New Report

Close