Na račun im sjele tri dodatne mirovine: Veliko iznenađenje za one koji su dobrovoljno štedjeli za starost

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2020. u 10:07
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Uprava RMOD-a donijela je odluku o isplati dijela viška korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja.

Umirovljenici koji su nekoć dobrovoljno štedjeli za starost u Raiffeisen mirovinskom fondu, bili su prošlog tjedna ugodno iznenađeni. Isplaćena im je jedna dodatna mirovina, a neki su primili još tri prosječne mirovine.

Riječ je o isplati viška novca koji je ostvaren prošle godine iz »ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva dobrovoljnog mirovinskog osiguranja«, objavilo je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), piše Novi list.

Pojednostavljeno, do viška je došlo jer su mirovinski fondovi lani imali dobre rezultate. Tri dodatne mirovine, odnosno njih 15 u prošlih godinu dana, dobili su bivši štediše koji su ugovorili doživotno primanje penzije. Oni koji su ugovorili isplatu mirovina na ograničeno razdoblje, dobili su jednu prosječnu mirovinu, trinaestu. Novim umirovljenicima, koji su penziju primali samo u dijelu prošle godine, bit će isplaćen razmjeran iznos.

‘Uprava RMOD-a donijela je odluku o isplati dijela viška korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup) razmjerno iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini’, priopćilo je to mirovinsko društvo.

Da ne bude nikakve zabune, te se dodatne mirovine ne odnose na golemu većinu od 1,2 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, koji su penzije stekli zahvaljujući tome što su im poslodavci iz plaća automatski isplaćivali doprinose u prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja. Spomenute dodatne mirovine dobilo je manje od deset tisuća građana koji su, dok su radili, odlučili uplaćivati po nekoliko stotina kuna mjesečno – ili veći iznos – u neki od dobrovoljnih mirovinskih fondova, u ovom slučaju u Raiffeisen ODMF.

Komentirajte prvi

New Report

Close