Na prodaju 12 tvrtki, nude se i udjeli u jednom aerodromu

Autor: Marija Brnić , 25. svibanj 2023. u 12:03
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Posljednji put CERP je ovaj paket nudio na prodaju 2018. i nije bilo odaziva.

CERP je upravo krenuo s drugim ovogodišnjim natječajem za prodaju manjinskih udjela iz svog portfelja, a na ponudi su dionice i udjeli u ukupno 12 tvrtki.

Najkrupniji “zalogaji” u ovom krugu su 33,77% udjela u Aerodromu Brač, za koji je istaknuta početna cijena u nadmetanju 2,017 milijuna eura, te 14.500 dionica Mlina i pekare, ili 11,77 posto temeljnog kapitala, koje CERP nudi za 3,706 milijuna eura.

Za brački aerodrom do sada se najviše računalo na interes većinskog vlasnika tvrtke – Sunce hotela, u čijem je posjedu 50,2%. Nekadašnji vlasnik ove hotelske kuće Jako Andabak nije išao dalje u preuzimanju aerodroma, a ni arapski investitor Mohamed Ali Rashed Alabbar i njegova tvrtka Eagle Hills Real Estate, koji je prije dvije godine preuzeo Sunce, no u međuvremenu su počeli dolaziti signali da bi mogao biti zainteresiran, jer je za destinaciju i otočni turizam od iznimne važnosti. Interes navodno postoji i kod drugih ulagača koji su vezani uz turistički sektor, a dosadašnji izostanak ozbiljnijeg zanimanja za ovaj paket iz državnog portfelja bila je potreba značajnih ulaganja u modernizaciju, za koja su u međuvremenu pripremljeni projekti uz pomoć sredstava iz europskih fondova. Posljednji put CERP je ovaj paket nudio na prodaju 2018. i nije bilo odaziva.

Dionice koje ima u Mlinu i pekarama, koje kontrolira sisačka obitelj Plodinec, na prodaju su prvi put, a tvrtka bilježi stalan rast, lani je ostvarila među ostalima ukupne prihode od 119 milijuna eura, s 2 milijuna eura neto dobiti, a zapošljava više od 1600 zaposlenih.U nadmetanju, koje će se održati od 15. lipnja do 10. srpnja, ovisno o paketu koji se prodaje, još će se nuditi dionice i udjeli u pulskom brodogradilištu Tehnomont, zagrebačkom Unionu i Montmontaža projektu, te DTR-u, dubrovačkom Grand Hotel Imperialu, vodičko hotelijeru Olympia Vodice, gospićkom UP Jadran, varaždinskoj ISTO Grupi, GP Krku, te dubrovačkom Građevinaru Quélin. Natjecat će moći samo oni koji se prethodno prijave i uplate jamčevine do 5. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close