Na pomolu novi problemi s besplatnim ZG vrećicama

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2022. u 08:57
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na pomolu su novi problemi vezani uz dodjelu besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad. Liječnici obiteljske medicine tvrde da ih se ponovno vuče za nos, jer ih nitko od gradskih vlasti, niti iz HZZO-a nije obavijestio da će morati izdavati potvrde za dodjelu besplatnih ZG vrećica svojim pacijentima koji su primorani koristiti pelene za odrasle. 

O novom administrativnom opterećenju ionako preopterećeni liječnici saznali su iz medija, kaže za HRT predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

– Nije uopće navedena nikakva pravna regulativa odnosno osnova po kojoj bi se nešto takvo tražilo od liječnika koji imaju ugovor sa HZZO-om o pružanju zdravstvene zaštite pacijentima. Naši zadaci su potpuno jasno definirani, kao i sadržaj, opseg i metode rada. Odavno upozoravamo koliko smo administrativno opterećeni, između ostalog i sa različitim potvrdama te koliko nas to ometa u našem osnovnom radu – ističe Ban Toskić.

Iako je KoHOM tražio službeni odgovor od HZZO-a i od Grada Zagreba vezan uz izdavanje potvrda za besplatne ZG vrećice, nitko im se dosad nije obratio. No dio liječnika osobno je tražio odgovor od HZZO-a, gdje im je rečeno da nisu dužni izdavati navedene potvrde, odnosno mogu ih izdavati i naplatiti u skladu sa cjenikom Hrvatske liječničke komore. Neki to već rade, a neki su odlučili da potvrde neće niti izdavati. Jedna od njih je specijalistica obiteljske medicine Mirela Marković koja sama skrbi o oko 2300 pacijenata.

– To je još jedna u nizu nebuloza i ja kao liječnica te potvrde neću pisati. Zamolila bih pacijente da kad čitaju te preporuke vezane uz besplatne ZG vrećice da obrate pozornost na informaciju da osim liječnika obiteljske medicine, navedene potvrde može izdati i HZZO. Tako da ja svoje pacijente, koji žele ostvariti pravo na besplatne ZG vrećice, usmjeravam tamo. Ono što ljudima isto tako nije jasno je da se potvrda liječnika obiteljske medicine, sa žigom ili bilo kojeg liječnika iz sustava primarne zdravstvene zaštite, može odnositi samo na zdravstveno stanje. Vreće za smeće nisu zdravstveno stanje pa prema tome za tu potvrdu treba ići u HZZO. Ako neki liječnik odluči napisati tu potvrdu, to može i naplatiti – rekla je doktorica Marković.

Smeta joj što se na ovaj način ne opterećuju samo liječnici primarne zdravstvene zaštite, već i sami pacijenti.

– Jer stvarno nije normalno izdavati još jednu potvrdu i trošiti vrijeme ljudima koji su i ovako nemoćni jer imaju određeno ortopedsko pomagalo. Zamarati ih time da moraju dolaziti k nama, stajati u gužvi, čekati potvrdu i još se zaraziti u čekaonici vuče za sobom domino efekt. Takvi bi pacijenti besplatne ZG vrećice trebali dobivati na račun doznake na temelju koje dobivaju pelene. Jer oni imaju potvrdu da se služe pomagalom, u ovom slučaju pelenama, i to bi bilo najjednostavnije rješenje – predlaže Marković.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close