Na maturalcu se ‘zaljubio’ u češke craftove i odlučio otvoriti mini pivovaru

Autor: Lucija Špiljak , 29. svibanj 2019. u 21:59
Devčić najavljuje nove pivske stilove i distribuciju u vidu točenih piva/Marin Tironi/PIXSELL

Počelo je s priručnikom, maminim loncima i štednjakom, a nakon tečaja pivarstva u Češkoj, otvara pogon vrijedan više od 100.000 eura.

Od malih nogu Filip Devčić iz Biškupca Zelinskog, kraj Svetog Ivana Zeline, bavi se vinogradarstvom i vinarstvom zahvaljujući obiteljskom poslu, što ga je i privuklo da upiše Agronomski fakultet u Zagrebu.

No, nije stao na vinu. Naime, u srednjoj školi, prije 13 godina, počeo je kuhati vlastito pivo koje danas proizvodi u prostoru od 130 četvornih metara, a u poslovni pothvat investirao je više od 100.000 eura.  Na maturalnom putovanju u Pragu, priča nam, probao je nekoliko piva iz manjih pivovara, a to je, kaže, bio njegov prvi kontakt s vrhunskim pivom, odnosno – ljubav na prvi okus. "S obzirom na to da je u Hrvatskoj prevladavao monopol industrijskih piva, oduševila me raznolikost i ljepota piva u Češkoj jer su bile drugačije i posebnije, a želio sam shvatiti zašto pa su s time krenula i istraživanja i učenje novih stvari", objašnjava mladi pivar.

Oprema je na početku, kaže, bila jednostavna – mamini lonci i štednjak – učio je iz američkog priručnika o kućnoj proizvodnji piva pa je sve, kaže, bila čista egzotika i degustacija. "Bilo je teško na početku jer nisam mogao doći do sirovina, opreme i literature. Puno improvizacije, pokušaja i pogrešaka, ali zbog svoje tvrdoglavosti nastavio sam kuhati jer je to zabavljalo i mene i moje društvo. Napredak je bio vidljiv svakim novim kuhanjem", priča nam Filip, koji je potom završio tečaj pivarstva u Češkoj pod mentorstvom Tomaša Fencla iz pivovare Lobeč u blizini Praga.   

Filipov brat Petar izradio je za njega ozbiljnije maleno postrojenje pa je rasla kvaliteta piva, a tako se i rodila ideja o vlastitoj pivovari. Krajem 2013. krenuo je s uređenjem prostora, a preko kredita uz sufinanciranje kamata Agencije za razvoj Zagrebačke županije nabavio je kotlove za dobivanje sladovine, fermentore i automatsku punilicu. Godine 2016. osnovao je tvrtku Mini pivovara Angeluš, a dvije godine kasnije na tržište je izbacio Angeluš – Pale ale pivo.

"To je specifičan stil čiji je naglasak na hmeljnim aromama i crvenoj boji. Pivo pakiramo u boce od 0,5 litara i trenutačno proizvodimo 3000 boca mjesečno, Naše pivo je potpuno prirodno bez konzervansa, nefiltrirano, nepasterizirano i refermentirano u boci. Koristimo samo vrhunske sirovine, stoga ih moramo nabavljati u inozemstvu. Hmelj dolazi iz SAD-a, slad iz Njemačke, a kvasac iz Belgije, jedino je voda zelinska", objašnjava nam mladi pivar.

Trenutačno je jedini zaposlenik tvrtki, a oko punjenja piva, distribucije i marketinga pomažu mu obitelj, djevojka Marija i prijatelji, no ovim tempom rasta će, kaže, uskoro zaposliti i nove članove tima. "Ova godina nastavila je pozitivne rezultate iz prošle godine. Prodajnu mrežu lagano širimo po cijeloj Hrvatskoj, a točne lokacije nalaze se na našoj službenoj mrežnoj stranici i na društvenim mrežama. Planovi za budućnost su daljnji rast proizvodnje kako bismo postigli puni kapacitet pivovare", najavljuje Devčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close