Na listi zemalja sa najboljim cestama na svijetu našla se i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 12:33
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Insider Monkey je sastavio listu 20 zemalja s najboljim cestama na svijetu, a podatke su izvukli iz Izvještaja o kvalitetu cesta i srednjoj brzini od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kvalitetna cestovna mreža je od vitalnog značaja za inkluzivni razvoj budući da nude pristup do posla i doprinose povezanosti ljudi i dobara. Bolji pristup cestama može smanjiti vrijeme putovanja na posao i time povećati produktivnost, piše Investitor.

Ujedinjeni narodi (UN) shvaćaju značaj putne povezanosti i formirale su indeks koji pomaže ciljevima održivog razvoja kako bi pratile razvoj infrastrukture. Ovaj indeks se zasniva na udjelu ruralnog stanovništva koje živi u krugu od dva kilometra od važne ceste.

Generalno, ceste koje povezuju urbane centre su dobro uspostavljene, dok su lokalni ceste u lošem stanju ili nisu u potpunosti asfaltirane. Dakle, dobra prometna mreža je ona koja nudi visoku tranzitnu povezanost širom zemlje, a omogućava pristup ruralnom stanovništvu društvenim i ekonomskim centrima u zemlji.

Insider Monkey je sastavio listu 20 zemalja s najboljim cestama na svijetu, a podatke su izvukli iz Izvještaja o kvalitetu cesta i srednjoj brzini od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Podaci su objavljeni u svibnju 2022. godine i predstavljaju najnoviji uvid u stanje. Prosječna brzina je izabrana kao glavna metrika jer se može koristiti za mjerenje putne infrastrukture i pristupnih konekcija. Stoga je srednja brzina između gradova korištena kao mjera za usporedbu kvalitete cesta u zemljama.

Evo 10 zemalja koji prema ovoj metodologiji imaju najbolje ceste na svijetu.

10. Hrvatska

Prosječna ocjena brzine: 98 kilometara na sat

Auto-ceste u Hrvatskoj su poznate kao jedne od najboljih na svijetu. Zemlja ulaže u poboljšanje sigurnosti prometa uz održavanje postojeće cestovne mreže. Ova cestovna mreža omogućava srednju brzinu od 98 kilometara na sat između glavnih urbanih područja, što čini transport lakšim i bržim.

9. Namibija

Prosječna ocjena brzine: 99 kilometara na sat

Srednja brzina između većih gradova u Namibiji je 99 kilometara na sat. Ima jednu od najrazvijenijih cestovnih infrastruktura u Africi, a čak i ceste bez asfalta su glatke, a time i lagani za vožnju. Proširene ceste omogućile su brojnim namibijskim zajednicama pristup gradskim centrima.

8. Južna Afrika

Prosječna ocjena brzine: 100 kilometara na sat

Srednja brzina između velikih gradova u Južnoj Africi je 100 kilometara na sat što je čini još jednom zemljom s najboljim cestama na svijetu. Država je poznata kao jedna od zemalja u Africi s kvalitetnim cestama. Gradske ceste su dobro održavane, a veći gradovi su međusobno povezani cestama.

7. Oman

Prosječna ocjena brzine: 102 kilometra na sat

Oman je još jedna zemlja s dobro razvijenim cestama u svijetu što je prikazano srednjom brzinom od 102 kilometra na sat koju nude ceste koje povezuju velike gradove. Gradovi u Omanu su povezani sustavom asfaltiranih cesta, a putna infrastruktura je moderna. Gradska područja su također kvalitetno povezana.

6. Španjolska

Prosječna ocjena brzine: 103 kilometra na sat

Španjolska je jedna od 20 najboljih zemalja s najboljim putevima na svijetu. Zemlja ima veliku mrežu autocesta u odnosu na druge zemlje u Europskoj uniji.

5. Francuska

Prosječna brzina: 105 kilometara na sat

Francuska nudi srednju brzinu od 105 kilometara na sat između velikih urbanih centara zemlje, što je svrstava u sami vrh liste. Zemlja ima sigurnu mrežu autocesta koja omogućava brže rute između gradova. Cijela prometna infrastruktura je dobro razvijena i redovno se održava.

4. Kanada

Prosječna brzina: 106 kilometara na sat

Kanada je jedna od zemalja s visokokvalitetnim putevima u svijetu. Zemlja je povezana od obala Pacifika do atlantskih obala kroz razvučenu mrežu prometnog transporta. Lokalne ceste su dostupni za tranzit u prigradskim i ruralnim područjima.

3. Saudijska Arabija

Prosječna brzina: 106 kilometara na sat

Još jedna zemlja poznata po jednom od najboljih cesta na svijetu je Saudijska Arabija. Zemlja nudi visoku srednju brzinu od 106 kilometara na sat između velikih gradova. Saudijska Arabija ima veliku putnu mrežu koja povezuje gradove, željeznice, luke i aerodrome. Saudijska vlada nastavlja izdvajati značajna sredstva za dalje poboljšanje putne infrastrukture.

2. Portugal

Prosječna brzina: 106 kilometara na sat

Srednja brzina između većih gradova u Portugalu je 106 kilometara na sat, što ovu zemlju pozicionira na visoko drugo mjesto ove liste. Portugal se također smatra dobrim mjestom za putovanja u Europi jer je putna mreža široka i pokriva sela od sjevera sve do juga Portugala.

1. Sjedinjene Američke Države (SAD)

Prosječna brzina: 107 kilometara na sat

Sjedinjene Države se svrstavaju u sam vrh liste zemalja s najboljim cestama na svijetu. Srednja brzina između većih gradova u zemlji je 107 kilometara na sat, što odražava visoku prometnu povezanost širom zemlje. Države kao što su Tennessee, Wyoming, Sjeverna Dakota i Oklahoma posebno imaju ceste dobre kvalitete jer je postotak pređenih kilometara u lošem stanju niži u odnosu na ostale krajeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close