Na koga će najviše utjecati rast kamatne stope?

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2021. u 09:25
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Govoreći o ograničavanju cijena goriva Vidaković kaže: “Mi volimo kapitalističke privilegije sa socijalističkim metodama. Što ćemo nakon mjesec dana?”

Profesor sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Neven Vidaković bio je gost Novog dana N1 televizije. Komentirao je ograničenje rasta cijena goriva i mogući rast kamatnih stopa.

“Zabrinutost isključivo ovisi o vašem financijskom stanju. Ovo je jako indikativno, vidjeli smo zamjenicu guvernera HNB-a koja se valjda probudila i rekla da na crni scenarij treba upozoravati. Njen posao nije da upozorava na crne scenarije nego da vodi monetarnu politiku, što HNB nije nikad radio. Kamatna stopa je u domeni monetarne politike, ne u domeni Ministarstva financija. Predstavnik banaka kaže da im  HNB može pomoći. Ja sam pročitao svoj ugovor o kreditu i ne vidim kako bi to meni HNB mogao pomoći. Jedino što bi meni moglo pomoći je da mi se ponudi novi ugovor kojim će mi dati novu, fiksnu kamatu. Ovo što smo sad vidjeli je samo to da nitko ničim ne upravlja”, kaže Vidaković.

“Prije godinu dana sam dao intervju u kojem sam rekao da će inflacija narasti. Prvo su me ignorirali, a onda vrlo loše govorili o meni. Jako me začudilo ovo što je premijer rekao… Sve što je guverner rekao je apsolutno na mjestu. Ono što nije naveo je najvažnije, nije rekao na koga će najviše utjecati rast kamatne stope. To je država“, govori Vidaković.

“Ja ovisim o kratkoročnoj kamatnoj stopi, a država ovisi o stanju na tržištu. Kad država izda obveznice na pet ili 10 godina, ona mora prihvatiti što joj tržište nameće”, govori Vidaković i navodi kako svim državama  kamatne stope rastu pa je za očekivati da će rasti i Hrvatskoj. “Sada nam je jako važno paziti na svoj dug, s ovim kako je premijer nastupio njemu to uopće nije problem”, govori.

“Centralna banka diktira svima kamatne stope, ali sada tržište počinje diktirati kamatnu stopu i traži sve veću kamatnu stopu. U tome se nalazimo i mi. Najčudnije u svemu je da su ti isti ljudi doslovno prije tjedan dana rekli da će nam kamatna stopa pasti kad uđemo u euro. Sada smo čuli Sandru Švaljek koja kaže da neće rasti dok ne uđemo u euro. Sada dolazimo do najopasnijeg, ona je rekla da su to očekivanja. Ali HNB nema svoje nego ih preuzima od ECB-a. Prije šest mjeseci očekivanja su bila da se neće dizati kamatne stope, sad su očekivanja da će ih dizati. To je ono što je guverner pokušao reći, postoje scenariji, sada je jedan, za šest mjeseci će biti drugi”, objašnjava.

Na pitanje što će se bitno promijeniti za hrvatske građane kaže: “Ništa, osim što će se promijeniti novčanice koje drže u džepu. Puno je važnije pitanje što će se dogoditi s hrvatskim poduzećima. Čekam da netko objasni kako će Nijemac, zato što Hrvatska ima euro, htjeti kupiti više Bajadere. Nemamo svi istu inflaciju, ona u eurozoni jako oscilira. Mi kao mala ekonomija ćemo uvijek imati veću inflaciju od velikih, što znači da će naša proizvodnja i proizvodi postajati nekonkurentni.”

“Svi pričaju o nekim beneficijama za građane, ali ovaj segment da će poduzeća biti pogođena realnim tečajem, to nitko ne spominje”, govori.

Cijene goriva

Govoreći o ograničavanju cijena goriva Vidaković kaže: “Mi volimo kapitalističke privilegije sa socijalističkim metodama. Što ćemo nakon mjesec dana?”

“Je l’ možda ministar Ćorić čuo da INA neće proizvoditi određena goriva. Mi sad napokon možemo uživati u beneficijama stranih investicija. Evo vam primjer toga, ukida se proizvodnja goriva. Da imamo nacionalnu kompaniju, onda bi se mogao napraviti poslovni plan i vidjeti što se može napraviti. Neka ministar Ćorić meni objasni zašto se moram voziti na lošijem gorivu”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close