Na europskom je tržištu cijena maslaca skočila 10,3 posto, mlijeko 13% jeftinije

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 14. svibanj 2018. u 22:00
Foto: FOTOLIA

Udruženje Croatiastočar analiziralo je trendove za sve grupe hrane.

U ožujku su sve grupe hrane u EU bilježe rast cijena za dva indeksna poena dok je u Hrvatskoj taj rast manji i iznosio je 1,2 indeksna poena.

Grupa mesa i mesnih proizvoda u Hrvatskoj je imala rast cijena od 1,8 indeksnih poena dok je on kod drugih članica iznosi 2,2 indeksna poena, kaže Branko Bobetić direktor Croatiastočara. Grupa mlijeka i mliječnih proizvoda kod drugih EU članica u ožujku bilježi rast maloprodajnih cijena za 4,8 indeksnih poena dok je u Hrvatskoj taj rast značajno manji i iznosio je 0,5 indeksnih poena. 

Analiza Croatiastočara pokazuje kako su tržne cijene junećih polovica rasle 4,1%, cijene svinjskih polovica E klase pale su 8%, a grill pilića u plusu su 2,4% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Cijene maslaca u prvom tromjesečju bile su veće za 10,3%, cijene polutvrdih sireva manje za 3,4% dok najveći pad bilježi obrano mlijeka u prahu s više od 30% te punomasno mlijeko s 13%.

Bobetić naglašava kako je cijena kukuruza bila za 9,3% manja u odnosu na isto razdoblje lani dok je globalna tržna cijena sojinog zrna ostala na razini prošle godine. Dodaje kako su cijene hrane ponovo počele rasti na tržištu EU. Poslovni dnevnik je nedavno objavio analizu kretanja cijena prema kojem su trgovci u Njemačkoj, primjerice, počeli masovnu ukidati akcijske prodaje budući da se tržište hrane nakon niza godina pada i stagnacije, stabiliziralo i počelo rasti. 

Nedavni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je u prva tri mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani, cijena hrane bila veća za oko 1 posto. Iako se u Hrvatskoj još ne može govoriti o dugoročnom trendu, neki analitičari vjeruju kako bi rast gospodarske aktivnosti i zarada mogao utjecati na veće cijene hrane. Ističu kako se slično počelo događati od 2005., kada je na svjetskom tržištu došlo do galopirajućeg rasta cijena hrane, sve do gospodarske krize 2008. 

Komentirajte prvi

New Report

Close