Na Brijunima se moraju uklanjati opasna stabla, traži se tko će to obaviti

Autor: Marija Brnić , 09. kolovoz 2023. u 12:08
Foto: Dusko Marusic/Vecernji listr

Radi se o 33 starija stabla koja su procijenjena opasnima za ljude i imovinu, a čije uklanjanje je naložila državna inspekcija

Na rezidencijalnom dijelu otoka Veli Brijun slijedi sječa velikih stabala. Državne nekretnine, naime, oglasile su poziv za uklanjanje 33 stabla koja su procijenjena opasnima za ljude i imovinu, a riječ je o stablima brucijskog bora, cedrovine, čempresa, hrasta crnike, bijelog jasena i smreke.

U natječaju se objašnjava kako su još prije tri godine državni inspektori proveli nadzor zelenih površina na rezidencijalnim objektima na otoku – Bijeloj vili, Vili Jadranka i Vili Brijunka, te je utvrđeno potrebnim ukloniti stabla koja predstavljaju prijetnju ljudima i objektima. Državne nekretnine i stručna služba NP Brijuna obavile su detaljan pregled i selekciju, kako kažu, po inspekcijskom zapisniku, a Državne nekretnine od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tražile i dobile dopuštenje za uklanjanje odabranih stabala.

Budući da se radi o starijim stablima, koja su visoka i po 25, čak i 30 metara, te se nalaze i u blizini objekata, za izvođenje radova biti će potrebni, kako ističu iz Državnih nekretnina, i zahtjevniji radovi “alpinista” i upotreba kamiona s košarom.

Uklanjanje bi trebalo biti provedeno u roku 45 dana od uvođenja u posao, a vrijednost radova procijenjena je na 34 tisuće eura bez PDV-a, s tim da se u natječaju napominje da smještaj za radnike na otoku nije uključen,. Ponuđači se također moraju sami pobrinuti i za prijevoz, čija redovna cijena iznosi po 8 eura. Osim toga, budući da je riječ o rezidencijalnom prostoru, na kojemu država i vojska imaju još svoje objekte, zaposlenici koji će obavljati poslove uklanjanja stabala morat će proći i sigurnosnu provjeru. Natječaj za ovaj posao otvoren je do 30. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close