Na antikorupcijskoj skali Hrvatska šest mjesta bolja nego 2021.

Autor: Darko Bičak , 31. siječanj 2023. u 22:00
Ocjena je prolazna, ali godinama nema ni većih pomaka, ističe Zorislav Antun Petrović/P. Macek/PIXSELL

Prema indeksu percepcije korupcije 2022, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova, što je rast od tri boda, odnosno šest mjesta u odnosu na 2021.

Antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović pozitivnim je ocijenio da Hrvatska drugi put od uključenja u indeks percepcije korupcije ima prolaznu ocjenu -50.

No, obeshrabruje je, ističe, da više od desetljeća nema većih pomaka i ocjene variraju od 46 do 50. Prema indeksu percepcije korupcije 2022, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova, što je rast od tri boda, odnosno šest mjesta u odnosu na 2021.

Najtransparentnije države u 2022. bile su Danska s 90, Finska s 87 te Švedska s 83 boda, a najkorupmiranije Južni Sudan, Sirija i Somalija. Nakon skoka Hrvatske koji je početkom milenija potaknut ponajviše procesom pristupanja EU, uslijedio je period stagnacije tijekom kojeg je, u najboljem slučaju, održavano postojeće stanje, smatra Petrović.

Optimisti bi, kaže, vjerojatno ocijenili da se ipak nešto zbiva, jer su antikorupcijske norme u međuvremenu postale bitno zahtjevnije, a Hrvatska nije tonula niže na ljestvici, no zemlje članice EU moraju bar nominalno pratiti pozitivne trendove.

”Indeks percepcije korupcije temelji se na istraživanjima koja prvenstveno ocjenjuju pravni sustav pojedine države, odnosno pravila poslovanja. Dakle, ne ocjenjuju se skandali već se analiziraju propisi i nastoji utvrditi koliko su, slikovito rečeno, otporni na korupciju”, zaključio je Petrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close