MUP kazneno prijavio Prgina

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2018. u 22:00
Vlasnik NCP Grupe Goran Prgin/Duško Jaramaz/PIXSELL

Šteta od gotovo 40 mil. kn.

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju uz štetu od gotovo 40 mil. kn kazneno je prijavljen vlasnik NCP Grupe Goran Prgin.

Na meti kaznene prijave šibenske policije još su dvije osobe iz vrha tvrtke te bivši predsjednik uprave Jadranske banke Ivo Šinko.

Opsežnim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu gospodarskog kriminaliteta, šibenski su inspektori utvrdili da su osumnjičeni Prgin i Šinko u korist NCP-a 2017. oštetili Jadransku banku za 20,4 mil. kn jer su navodno ishodili 10 mil. CHF kredita, dok je Šinko kao predsjednik Uprave banke, bez znanja i odobrenja ostalih članova Uprave i suprotno pravilima bankarskog poslovanja, izdao 4 garancije.

Dio kredita je aktiviranjem garancija zbog neplaćanja platila banka umjesto NCP-a kao korisnika kredita, sve to je priopćila šibensko-kninska Policijska uprava. Sumnjaju i da su Prgin i njegova kćer, kao odgovorna osoba u NCP-u, počinili još jedno kazneno djelo zlouporabe u 2010., kad su navodno od NCP-a kupili 3.500 dionica Jadranske banke vrijedne oko 8,5 mil. kn.

Sumnjiče ih da dionice nisu platili, već su ih zbog pada vrijednosti vratili kasnije NCP-u, te ih naknadno prodali po duplo nižoj cijeni, s tim da su im u međuvremenu isplaćene dividende na koje, tvrde, nisu imali pravo. Time je NCP oštećen za oko 5 mil. kn, sumnja šibenska policija.

Utvrđena je i sumnja da su Prgin i direktor NCP-a potpisali 2013. ugovor o prijenosu potraživanja u kojem su oko 21,2 mil. kn potraživanja Prgina prema NCP-u uvećali za 34,7 mil. kn, oštetivši poduzeće za 13,5 mil. kn. Učinili su to, sumnjaju šibenski inspektori, kako Prgin ne bi morao NCP-u vratiti dug iz njegovih ranijih financijskih transakcija prema firmi nastalih tijekom prodaje tvrtke drugom vlasniku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close