‘Mudrica – kartica za djecu koja misli i na roditelje’

Autor: Marta Duić , 09. prosinac 2020. u 15:13
E- Dječja kartica okuplja široki spektar javih i privatnih partnera

Korisnici e-Dječje kartice moći će biti svi roditelji najmanje jednog djeteta do 18 godina života, skrbnici i udomitelji.

U ovoj izazovnoj 2020. godini obitelj se još jednom pokazala kao ono najvrjednije što imamo, a tu vrijednost Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) želi dodatno naglasiti Mudricom, prijateljicom svake obitelji. Riječ je o e-Dječjoj kartici, projektu kojega Središnji ured razvija, promišlja i u konačnici želi implementirati u svakodnevicu onih kojima je najpotrebnije – roditelja i njihove djece.

Poticajne obiteljske i populacijske mjere predstavljaju prioritet djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koje je usmjereno na dugoročno poboljšanje demografskih kretanja i stvaranja povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade.

E-Dječja kartica je pronatalitetna mjera koja kroz sustav popusta i pogodnosti za korisnike s djecom, bez obzira na njihove prihode, omogućuje povoljniji pristup robama i uslugama, odnosno poboljšanje obiteljskog standarda. Korisnici e-Dječje kartice moći će biti svi roditelji najmanje jednog djeteta do 18 godina života, skrbnici i udomitelji.

I u državama EU prepoznata je potreba za promicanjem socijalnih i ekonomskih prava i interesa obitelji s djecom. U Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i drugima djeluju nezavisne, nevladine udruge za obitelji s troje ili više djece kako bi im pružile potporu i zaštitu te osnažile njihov integritet, rad udruga financira se iz članarina koju članovi plaćaju te donacija.

Kako ističu iz SDUDM-a u Hrvatskoj također djeluje Udruga obitelji s troje ili više djece „Tri plus“ koja svojim članovima preko partnerskih tvrtki i organizacija osigurava razne pogodnosti. No, Hrvatska je u okviru provođenje mjera i aktivnosti vezanih uz obiteljsku i populacijsku politiku odlučila napraviti korak dalje u odnosu na druge zemlje.

Pogodnosti za svako dijete

Projekt – virtualna Dječja kartica, zamišljen je još krajem 2018. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao potpora i olakšica roditeljima te njihovoj djeci.

Korištenje e-Dječje kartice, u suradnji s partnerima iz javnog i privatnog sektora koji su prepoznali potrebu sinergijskog djelovanja za poboljšanje demografske slike Hrvatske, omogućavalo bi razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge.

ŽELJKA JOSIĆ, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

'Dječja kartica predstavlja svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece.’

Za razliku od ranije spomenutih država, ovim projektom osiguravale bi se pogodnosti za svako dijete, a većim brojem djece u obitelji postotak popusta i pogodnosti na proizvode i usluge bi rastao.

Podsjetimo, prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj 112.830 obitelji ima troje ili više djece, 319.658 obitelji dvoje djece, dok 435.192 obitelji ima samo jedno dijete.

E-Dječja kartica bit će u prvoj fazi dostupna kao besplatna mobilna aplikacija „Mudrica“ putem koje će roditelji ostvarivati razne popuste, a ista će biti povezana sa sustavom e-Građani čime će se osigurati točnost i sigurnost podataka te doprinijeti današnjoj digitalizaciji.

E-Dječja kartica okupljat će široki spektar javih i privatnih partnera iz kulturnog, gospodarskog, zdravstvenog, obrazovnog, sportskog i drugih, za obitelj bitnih područja. Državna tajnica za demografiju i mlade, Željka Josić objašnjava da će na taj način virtualna dječja kartica predstavljati svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece.

Niz pogodnosti i usluga koje će obiteljima s djecom kroz dječju karticu biti omogućene, osim što će utjecati na poboljšanje obiteljskog standarda, također će u svakodnevnom užurbanom načinu života, pridonijeti kvalitetnijem raspolaganju obiteljskim vremenom.

Aplikacija Mudrica bit će dostupna za upotrebu do kraja godine, a njezino korištenje bit će jednostavno i pristupačno. Osoba koja želi postati korisnik e-Dječje kartice trebat će podnijeti zahtjev za korištenje u sustavu e-Građani gdje je otvorena usluga e-Dječja kartica.

Za pristup e-usluzi e-Dječja kartica bit će potrebna vjerodajnica sigurnosne razine 3. Nakon podnošenja zahtjeva sustav će provjeriti podatke prijavitelja u Matici rođenih, registru skrbnika ili registru udomitelja te ukoliko su zadovoljeni uvjeti, odobriti zahtjev te poslati aktivacijske podatke na email i korisnički pretinac korisnika.

Mobilna aplikacija

Nakon aktivacije, kako biste mogli koristiti pogodnosti e-Dječje kartice, bit će potrebno s Google Play store-a ili Apple store-a na vaš mobitel preuzeti i instalirati mobilnu aplikaciju „Mudrica“. Nakon unošenja ID-a korisnika, aktivacijskog koda i odabira PIN-a moći ćete početi koristiti pogodnosti koje vam pruža Mudrica.

Kako napominju iz SDUDM-a partneri su u aplikaciji podijeljeni u kategorije, a moći ćete ih pretraživati i putem interaktivne karte ovisno o vašoj lokaciji. Klikom na odabranu poslovnicu partnera moći ćete vidjeti i koje pogodnosti ili popusti vam se nude.

Uz to, samo korištenje usluge kod partnera bit će jednostavno, točnije potrebno je pokazati generirani bar kod ili osobni identifikator u mobilnoj aplikaciji Mudrici prilikom kupovine ili korištenja usluge i tako ostvariti popust ili pogodnost.

Popis partnera i informacije o pogodnostima i popustima bit će dostupne i na web stranici Mudrice, ali i unutar same mobilne aplikacije na interaktivnoj karti pomoću koje će se korisnici moći brzo i jednostavno informirati o Partnerima, njihovoj lokaciji i popustima ili pogodnostima koje nude.

Trenutno se svijet suočava s globalnom zdravstvenom i gospodarskom krizom s neusporedivim utjecajem na naše društvo i živote. Ipak, ističu iz SDUDM- a, baš iz tog razloga, možda više no ikada, ovo „novo normalno“ nudi nam priliku za promišljanje i preusmjeravanje svih životnih aktivnosti kojima možemo pozitivno utjecati na živote naših obitelji u smislu osnovnih ljudskih potreba.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close