Mrvoš zvijezda, ulagačima donio 7 puta veću zaradu

Autor: Tomislav Pili , 13. veljača 2019. u 09:08
Ivan Mrvoš/Ivo Čagalj/PIXSELL

Ulaganje u pet tvrtki iz Hrvatske pokazala su se kao mudar potez, cijena tokena rasla je svima.

Investitori koji su novac uložili u hrvatske tvrtke uvrštene na blockchain platformi Funderbeam zasad imaju razloga za zadovoljstvo jer su kapital mogli uvećati i do sedam puta. Za estonsku platformu veljača će najavljuju, biti najaktivniji mjesec dosad. Kapital će prikupiti najmanje pet novih kompanija, a među njima će se naći i jedan "debitant" iz Hrvatske. O kome se radi zasad nije moguće saznati, a detalji bi trebali biti poznati kroz desetak dana.

Ulaskom tog novog igrača Funderbeam na ovaj način prikupljanja kapitala odlučiti i šesti hrvatski predstavnik. Prema podacima koje nam je ustupio Funderbeam, ulaganje u prethodnih pet tvrtki iz Hrvatske pokazuje se kao mudar potez. Uz iznimku Aspidea, cijena tokena – udjela u tvrtki – Includea, Pivovare Medvedgrad, Entrija i Sense Consultinga zasad je u pozitivnom području.  To ponajprije vrijedi za Include, tvrtku mladog solinskog poduzetnika Ivana Mrvoša, čiji token prema podacima od petka vrijedi 2,5 eura – 150% više od početnog jednog eura kod uvrštenja.

Ta tvrtka za proizvodnju pametnih klupa pionir je među hrvatskim tvrtkama na Funderbeamu, a cijena tokena u jednom je trenutku dosegla i sedam eura, dok je prosječna 1,23 eura. Include je i uvjerljivo najlikvidniji među "hrvatima": ukupan promet premašio je 192.000 eura ostvarenih u 549 transakcija. Na pitanje je li zadovoljan kretanjem cijene tokena i likvidnošću, Ivan Mrvoš kaže kako to ovisi o nekoliko faktora. 

"Prije svega smatram kako je ključna što veća baza ulagača, što generira veći dnevni promet trgovanja", rekao nam je dan prije nego li ga je u utorak Forbes uvrstio na ljestvicu najpropulzivnijih mladih poduzetnika svijeta "30 under 30". Kada je naša tvrtka tek izlistana na Funderbeam, u svibnju 2017., baza ulagača bila je relativno mala, a ujedno smo bili prva hrvatska tvrtka na platformi.

 

10 posto

dividende isplaćuje Sense na više od tri mil. kn dobiti

U posljednje vrijeme sve je veći broj novih izlistavanja, raste baza ulagača i samim time kvalitetne su tvrtke  prepoznate, što utječe na dnevni promet trgovanja, kao i na samu cijenu tokena", ističe Mrvoš. Naravno, o cijeni značajno ovise i rezultati tvrtke, ali i komunikacija s ulagačima, dodaje taj poduzetnik.  "Naša tvrtka objavljuje tri vrste izvješća – mjesečne, kvartalne i godišnje, što znači da smo jako ažurni te investitori na kraju svakog mjeseca imaju informacije o rezultatima poslovanja", naglašava Mrvoš.

U prosincu 2017. za financiranje putem Funderbeama odlučila se i Pivovara Medvedgrad, druga našoj javnosti najpoznatija tvrtka na ovoj platformi. Medvedgradov token trenutno vrijedi 10 posto više nego prilikom uvrštenja, a dosad najviša postignuta cijena iznosila je tri eura. Ukupan promet prešao je 51.000 eura u 220 transakcija.  Veći promet ostvario je i Sense s čijim je tokenima protrgovano za gotovo 59.000 eura, a ulagačima trenutno donosi 15 posto prinosa. U jednom trenutku bilo je moguće unovčiti token te tvrtke i po dvostruko višoj cijeni. 

Dosadašnja izvedba hrvatskih tvrtki na Funderbeamu ispunila je očekivanja, ističe Damir Bićanić, direktor tvrtke Funderbeam SEE u kojoj udjel ima i Zagrebačka burza.  "Valja naglasiti kako se u dvije kampanje – Medvedgrad i Sense, radi o strukturiranim kampanjama koje su zamišljene da primarno daju fiksni prinos, odnosno dividendu. Primjerice, Medvegrad, ako posluje s dobiti, u prvoj godini isplaćuje šest posto dividende, u drugoj osam, u trećoj 10, u četvrtoj 11,5 posto, a zatim 13 posto dividende. Kod Sense je dividenda šest posto od nominale ako je poslovna godina zaključena s dobiti do dva milijuna kuna, a osam posto ako je do tri milijuna kuna. Iznad tri milijuna kuna dobiti Sense isplaćuje dividendu od 10 posto", pojašnjava Bićanić. Dividende Medvedgrada će ove godine biti, najavljuje Igor Mijić iz odnosa s javnošću.

"Zadovoljni smo prošlom poslovnom godinom, a ove nas očekuje nas otvaranje nove pivovare", poručio je Mijić. Podsjetimo, radi širenja proizvodnih kapaciteta Medvedgrad se i okrenuo Funderbeamu.  Damir Bićanić posebno ističe izvedbu Includea što je rezultat snažno naraslog poslovanja i proboja na više od 40 svjetskih tržišta. Ivan Mrvoš kaže kako su lani nastavili s trendom rasta prodaje i prihoda.  "Doduše, nismo rasli preko 300 posto kao prethodnih godina, ali prihodi od gotovo devet milijuna kuna sasvim su zadovoljavajući. Kako sada stvari stoje, ostvarili smo dobit, čime smo u svega 18 mjeseci od realizacije investicije ponovno postali profitabilni, što će definitivno zadovoljiti trenutne investitore", naglašava Mrvoš. Strategija otvaranja većeg broja novih tržišta pokazala se uspješnom, dodaje, jer već u siječnju ove godine bilježe prodaju od 1,1 milijun kuna.

"Tvrtka je prisutna na 41 globalnom tržištu, potpisali smo ugovor o distribuciji s Deutsche Telekomom za 36 globalnih tržišta, a za ovu godinu očekujemo više od 12 milijuna kuna prihoda", otkriva Mrvoš. "Započeli smo pripremu novog investicijskog ciklusa, značajno većeg od prvog, te već razgovaramo s nekoliko potencijalnih investitora", kaže Mrvoš.  Zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Funderbeama ne skrivaju ni na Zagrebačkoj burzi. 

"Kroz razgovore s potencijalnim tvrtkama, koje žele prikupljati novac putem Funderbeama, uvjerili smo se da u Hrvatskoj postoji velik broj inovativnih kompanija koje uz adekvatne izvore financiranja mogu biti generator rasta u budućnosti. Nažalost, investitorska podrška u smislu institucionalnih investitora ili kompanija koje žele investirati u takve inovativne startupove vrlo je limitirana", kaže predsjednica Uprave Ivana Gažić. Na pitanje namjerava li netko od njih učiniti "korak više" i izlistati dionice, kaže kako je uvrštenje na uređeno tržište želja nekoliko kompanija koje su na Funderbeamu. "S njima smo u stalnom kontaktu i čim dosegnu potrebnu zrelost, sigurni smo da ćemo vidjeti i prvi IPO izrastao na temeljima Funderbeama", kaže Gažić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Maksimalne cijene nisu relevantne. Naime radi se transakciji od jednog tokena. Funderbeam omogućava kupnju bilo kojeg tokena po bilo kojoj cijeni pa se neki nadobudni ljudi nadaju da će podići cijenu tokena tako to odrade koju visoku transakciju.

New Report

Close