‘Mrsićevim mjerama teško do posla’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2013. u 21:59
Lani na burzi više od 40% mladih do 29 god./PIXSELL

Problem je, rečeno je, što nije riješen status osoba sa završenom gimnazijom.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Mreža mladih Hrvatske (MMH) smatraju da mjere za zapošljavanje mladih u sklopu "Garancije za mlade" neće riješiti problem nezaposlenosti mladih.

Posrijedi je paket mjera koji trebaju donijeti sve države članice EU, njime se populaciji mladih do 29 godina jamči da će im se u roku četiri mjeseca od ulaska u nezaposlenost (zbog završenog obrazovanja ili gubitka posla) naći zaposlenje ili će im biti ponuđeno daljnje obrazovanje ili stručna praksa. Taj paket trebaju donijeti sve članice EU do kraja 2013., a u Hrvatskoj je u primjeni s početkom srpnja. Damir Šeperić iz SSSH-a smatra kako se time željelo prikupiti političke bodove jer će Hrvatska biti među prvima koja će početi s njihovom primjenom.

Podržavaju, istaknuo je, primjenu mjera, ali one nisu donesene u multisektorskom partnerstvum, pa neće biti učinkovite. Mreža mladih, rečeno je, Ministarstvu rada nekoliko je puta slala komentare i prijedloge, no oni nisu uključni u paket mjera koji je ministar Mirando Mrsić predstavio 18. lipnja. Problem je, rečeno je, što nije riješen status osoba sa završenom gimnazijom. Ocijenjeno je da je riječ o pokušaju da se na kratko ljudi maknu s burze rada, a ne o rješenju problema. 

Komentirajte prvi

New Report

Close