Mrak-Taritaš: Obnova lani poplavljenih kuća koštat će 450 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2015. u 09:42
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oko 450 milijuna kuna koštat će obnova lani poplavljenih kuća, koja ide svom kraju, kao i proces legalizacije građevinskih objekata, kazala je u srijedu Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

Oko 450 milijuna kuna koštat će obnova lani poplavljenih kuća, koja ide svom kraju, kao i proces legalizacije građevinskih objekata, kazala je u srijedu Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministrica je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" navela kako će ukupna obnova lani poplavljenih objekata na području Vukovarsko-srijemske županije, tragedije s kakvom se Hrvatska nikad dosad nije susrela, stajati oko 450 milijuna kuna, s tim da je 60 milijuna kuna dano ljudima koji su sami obnavljali. Istaknula je da je u toj svoti računala i donacije pojedinaca i tvrtki.

Iznimno je zadovoljna brzinom obnove jer je u deset mjeseci, koliko je prošlo od kada su radovi mogli početi, po njoj napravljen izuzetno dobar posao. Konkretno, istaknula je Mrak-Taritaš, u zadanom roku, do 15. kolovoza, sve kuće koje su imale pravo na obnovu bit će useljive, dok će se nakon tog roka eventualno trebati napraviti pokoja fasada ili pomoćni objekt.

Pohvalila se i brzinom provedene legalizacije građevinskih objekata rekavši da je oko 280.000 zahtjeva potpuno rješeno, što znači da su ti predmeti arhivirani, odnosno kako je stvarno riješeno 350.000 zahtjeva od njih ukupno 800.000. Procjenjuje da bi do kraja ove godine trebalo bit riješeno 70 posto zahtjeva za legalizacijom te da će za iduću godinu preostati samo oni problematični.

Navela je da se nakon svega vidi pomak u razmišljanjima ljudi, kako ima manje bespravne gradnje, ali i da ljudi više vode računa o tome da se moraju poštivati propisi prilikom gradnje, što prije nije bio slučaj.

Strategija prostornog razvoja Hrvatske, koja ide u raspravu u lipnju, kreće se u smjeru vraćanja u strukturu gradova i mjesta, u revitalizaciju zapuštenih, često bivših industrijskih zona, za razliku od stare strategije koja se temeljila na osvajanju novih građevinskih prostora.

Ministrica Mrak-Taritaš smatra i kako se polagano oporavlja domaći građevinski sektor, koji će se u budućnosti morati orijentirati na manje poslove.

"Imali smo, primjerice, 2007. i 2008. godine nenormalnu situaciju, eksploziju gradnje stanova i autocesta, no to je sve iza nas. Građevinski sektor se u budućnosti mora preorijentirati na manje poslove, poput, primjerice, poslova na energetskoj učinkovitosti kuća i zgrada", zaključila je ministrica Anka Mrak-Taritaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close