Možete li u Hrvatskoj dobiti otkaz ako niste cijepljeni?

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2021. u 08:23
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odvjetnik Antonio Volarević otkrio je za Dnevnik Nove TV može li zaposlenik dobiti otkaz ako nije cijepljen i mogu li se nametati ograničenja na temelju covid potvrda.

Zbog širenja virusa i slabe procijepljenosti brojne zemlje uvode ograničenja necijepljenima. Neki dijele i otkaze. Naime, u Italiji se bez zelene propusnice ne može ući u kazališta, muzeje, teretane, unutarnji dio kafića i restorana. A na američkom CNN-u troje necijepljenih zaposlenika dobilo je otkaz.

Ima li pravnih osnova za takve stvari, za Dnevnik Nove TV otkrio je odvjetnik Antonio Volarević.

“Kod nas u Hrvatskoj za takvu represiju zaista nema nikakve pravne osnove. Dakle, ne postoji zakon ni propis koji bi ograničavao slobodu kretanja građana u tom smislu”, rekao je.

Primjerice, na CNN-u je troje necijepljenih dobilo otkaze. Kod nas, kaže Volarević, to nije dopušteno, a u “Americi očito jest”. Amerika, pojašnjava, ima drugačiji pravni sustav – sustav presedana. Kod nas mora nešto unaprijed biti propisano da bi se moglo sankcionirati.

“Kažem da je nedopuštano jer poslodavac da bi htio otkazati ugovor o radu zbog nečega, mora zato imati neko opravdanje, zakonsku valjanu osnovu. To što se radnik nije cijepio, nikako ne može biti osnova da dobije otkaz”, objašnjava.

Da poslodavac ipak otpusti osobu koja nije cijepljena, on ne bi bio kažnjen jer to nije propisano zakonom. No, radnik se može obratiti sudu i tada sud može odlučiti je li otkaz bio opravdan ili ne.

“U tom slučaju, poslodavac mora radnika vratiti na posao i isplatiti mu plaće koje bi dobio da je ostao na radnom mjestu i naknadu u vidu nekakve štete”, navodi.

Poslodavac nema pravo tražiti podatak o cijepljenju. “Poslodavac nema pravo voditi evidenciju o tome tko je cijepljen i nije cijepljen”, govori.

Poslodavac ne bi smio niti propisati da na posao mogu doći samo cijepljeni.

“Sva ova akcija, stvaranje atmosfere straha gdje se ljudi trebaju bojati za svoj posao, da će dobiti otkaz ako ne budu cijepljeni – to je potpuno protuzakonito”, objasnio je odvjetnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close