Možemo li uskoro očekivati smirivanje cijena? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2022. u 11:42
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Može li energetska nestabilnost koja će u Europi trajati godinama – biti i višestruka prilika za Hrvatsku, te je li Hrvatska dovoljno ambiciozna u svojim energetskim projektima

Zbog neizvjesne energetske jeseni i zime, točno za tjedan dana trebao bi početi europski plan uštede plina, koji bi trebao trajati do proljeća. Istodobno, ponovno je u pogon pušten glavni europsko-ruski plinovod Sjeverni tok 1, koji radi s tek 40 posto kapaciteta, a skladišta plina diljem Europe su poluprazna. Može li ta energetska nestabilnost koja će u Europi trajati godinama – biti i višestruka prilika za Hrvatsku, te je li Hrvatska dovoljno ambiciozna u svojim energetskim projektima, piše HRT.

“Neko smirivanje cijena zbog geopolitičkih situacija ne možemo očekivati u skorije vrijeme. Vidimo da u zadnjih godinu dana nakon ‘lockdowna’ cijene tržišta derivata ne prate cijene same nafte. To znači da tržišna ekonomija ne postoji, dolazi do špekulativnih cijena, tako da uskoro možemo očekivati nastavak tendencija porasta i pada cijena derivata”, kaže Vladislav Brkić, dekan rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Istaknuo je da kriza oko cijena nafte nije krenula od agresije Rusije na Ukrajinu već puno ranije, kada je ta potražnja ze energentima naglo porasla.

Gnojivo za sjetve

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač rekao je da je Petrokemijska proizvodnja najveći korisnik prirodnog plina.

“U Hrvatskoj naša proizvodnja kreće se od 17-18 do 20-23 posto, ovisi od godine poslovanja. Mi već jesmo optimirali proizvodnju. Dana 1. lipnja cijena plina je bila na razini 80-85 eura, a u petak je bila 160. Takva neizvjesnost u cijenama plina sve proizvođače mineralnog gnojiva stavlja u situaciju gdje je nemoguće planirati normalno poslovanje. Petrokemija se prilagodila i već smo od početka godine smanjili potrošnju plina, ali prostora za dodatno smanjenje plina ne vidim. S ovima cijenama plina ne možemo sve prevaliti na kupca. Upozorili smo Nadzorni odbor, poslali smo određene signale i prema Vladi da ako bude cijena plina preko 150 eura da ne vidimo ekonomskog smisla za pokretanje postrojenja. A to znači da neće biti dovoljno mineralnog gnojiva za sjetve. Bojim se da zbog logističkih ograničenja bit će teško to napraviti i uvozom. Naravno ako ne bude bilo starta i ne budemo radili to dovodi u pitanje i osiguranje mineralnih gnojiva na proljeće, a to će napraviti daljnje inflatorne pritiske na cijenu hrane i kompletan poljoprivredno-prehrambeni ciklus”, naglasio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close