Možemo li u Hrvatskoj saznati kolika će nam biti mirovina?

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2020. u 09:37
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Zanimljiv je i slučaj jednog obrtnika koji se na Facebooku požalio kako je već bio u mirovini…

Iako je korona kriza pokazala da se štošta može digitalizirati preko noći, izračun mirovine u Hrvatskoj je nemoguć do pred sam odlazak u tu mirovinu. Zaposlena osoba u Hrvatskoj informativni izračun buduće mirovine može zatražiti najranije godinu dana prije ispunjavanja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu, odgovara na pitanje 24 sata Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Zašto u Hrvatskoj tako, a u Njemačkoj, primjerice, može i bolje? Tamo i netko mlađi, pa bio makar i u 30-ima, može dobiti projekciju buduće mirovine, u koju će ukalkulirani biti svi mogući budući utjecaji na taj iznos. Štoviše, zaposleni jednom godišnje dobivaju informaciju o tome koliko novca ima na njihovu budućem mirovinskom računu.

Zanimljiv je i slučaj jednog obrtnika koji se na Facebooku požalio kako je već bio u mirovini, no prije devet godina ju je zamrznuo zbog otvaranja obrta. Osoba je s invaliditetom i zanimalo ga je, informativno, koliko bi njegova mirovina iznosila sad. Kako nam je ispričao, u veljači je podnio zahtjev za izračunom mirovine, odgovoreno mu je da uz njega uplati i 70 kuna biljega, što je i učinio.

Odgovor je dobio – tri mjeseca kasnije, pišu 24 sata. Kako u odgovoru HZMO-a stoji, izračun nije moguće napraviti jer nema zadovoljene uvjete za to – najmanje 60 godina starosti i 35 godina staža. Ni uz 70 kuna biljega nisu zavirili u njegovu dokumentaciju kako bi vidjeli da je izračun mirovine u njegovu slučaju moguć jer je u mirovini već bio. Samo su ga odbili, i to tri mjeseca nakon podnesenog zahtjeva.

Reagiranje HZMO-a na medijske napise o informativnom izračunu mirovine

Komentirajte prvi

New Report

Close