Ugovor od 320 milijuna kuna: MORH od Brodosplita naručio još četiri obalna ophodna broda

Autor: Davor Ivanković , 17. veljača 2020. u 08:27
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Veći vojni proračun za 2020. odrazio se na povećanje nabave i kao plimni val je zahvatio domaće tvrtke.

U zadnju godinu mandata ministra Damira Krstičevića Ministarstvo obrane RH ulazi s 260 milijuna kuna većim vojnim proračunom (oko 5,3 mlrd kn. u 2020.) što se odmah odrazilo i na povećanje nabave oružja i vojne opreme.

Taj ‘plimni val’ zahvatio je i domaće proizvođače vojne opreme, pa su oni u MORH-u potpisali 38 godišnjih ugovora u iznosu od 453 milijuna kn, za 140 mil. kn više no u 2019.

Najveći pomak i ugodno iznenađenje jest potpisivanje ugovora sa splitskim brodograditeljom Brodosplitom o gradnji 4 nova obalna ophodna broda (OOB). Lani, nakon kašnjenja zbog “korigiranja” projekta, HRM je uime Obalne straže napokon preuzela OOB 31 Omiš.

Svjetska referenca
Do prije nekoliko dana iz MORH-a su stidljivo najavljivali kako će od Brodosplita naručiti samo jedan novi OOB, premda je još Milanovićeva vlada prije 6 godina bila dogovorila nabavku prototipa i još 4 broda u seriji. Pregovori između MORH-a i Tomislava Debeljaka, vlasnika (DIV-a) Brodosplita očito su rezultirali dogovorom oko cijene nastavka gradnje, koja je odgovarajuća onoj iz 2014., po brodu oko 80 milijuna kuna s PDV-om.

S tom cijenom, jer su troškovi odonda narasli, Brodosplit se neće financijski “omastiti”, ali će dobiti ono što isto vrijedi – svjetsku referencu i proizvod koji je vlastita ratna mornarica naručila u seriji, što olakšava i nastup OOB-a za izvoz. Ministar je potvrdio da MORH očekuje da će prvi iz serije u splitskom škveru biti dovršen do 18. rujna 2021. (Dan HRM-a).

453

milijuna kuna vrijednost ugovora MORH-a i 38 proizvođača vojne opreme

Zadnji, ukupno 5. brod trebao bi biti isporučen HRM-u do rujna 2023. Debeljak je pozdravio što ministarstvo oprema HV i HRM domaćim proizvodima, a pohvalio je i ministra i premijera Plenkovića jer tako u državnoj blagajni ostaje barem 40 lipa na kunu koje MORH investira, a da su proizvodi uveženi, toga ne bi bilo. I Željko Pavlin, direktor karlovačkog HS Produkta, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pištolja i jurišnih pušaka i ove godine ugovorio je posao s MORH-om za 11,5 milijuna kuna.

Radi se o nabavci VHS pušaka i podvjesnih bacača granata, te pištolja s prigušivačima. Pavlin kaže da su domaći proizvođači oružja i opreme doprinijeli opstanku države pa ovi ugovori za njih nisu tek biznis, nego veseli što hrvatski vojnici imaju jedno od najboljih oružja na svijetu, a bez MORH-ove pomoći izostao bi i ovakav razvoj proizvodnji.

Alojz Šestan, vlasnik tvrtke Šestan-Busch, još jedne koja više od 85% proizvodnje izvozi, zahvalio je MORH-u na suradnji i najavio gradnju nove kacige, jedine na tržištu koja će osiguravati zaštitu i od projektila brzine iznad 1000 m/s. U 25 godina tvrtka je proizvela čak 2,5 milijuna kaciga. I slavonskobrodski Đuro Đaković osigurao je novi ugovor od 11,6 mil. kn. koliko MORH izdvaja za završetak generalne revizije zadnja 4 tenka M-84.

Ministar Krstičević najavio je kako će MORH naručiti i modernizaciju tih tenkova, također u Đuri. Najavljen je i veliki posao s Amerikancima (BAE Systems) oko osvježivanja i modernizacije oklopnih vozila Bradley, kojih 82, kao donacija stižu iz SAD-a. Taj posao, planirano je, dobit će Đuro, koji ove godine dovršava i opremanje 8 Patrija s izraelskim sustavom Duos.

Čarape čiste 2 tjedna
Ispred zajednice proizvođača obuće, koja značajno ovisi o ugovorima s vojskom i policijom, zadovoljstvo je iskazala Gordana Odor iz Borova, Žarko Petrović ispred Krokoa i Uriha, te Roko Vuletić iz šibenskog NCP-a, koji je osvojio posao promjene glavnih motora na dvije legendarne raketne topovnjače – Dmitar Zvonimir i Krešimir.

Od značajnijih nabavki valja ubrojiti i stalnu suradnju s Galebom iz Omiša, proizvođačem rublja, te tvornicom čarapa Jadran. Čelna osoba iz Jadrana, Vinko Barišić kazao je da je tvrtka za HV proizvela čarape nove tehnologije, uvođenjem mikrokapsula i srebrnih niti koje onemogućavaju razvoj mikroorganizama, dakle HV je dobila čarape koje se ne trebaju presvlačiti – dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close