Moody’s potvrdio rejting Hrvatske i poboljšao prognozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2019. u 09:49
Foto: Josip Regović / Pixsell

Fiskalnu održivost sustava trebala bi u srednjoročnoj perspektivi poduprijeti i reforma mirovinskog sustava, provedena krajem 2018. godine, napominje agencija.

Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska je 2017. godine ostvarila proračunski višak od 0,8 posto BDP-a, podsjećaju u toj agenciji, te ističu da je pozitivan zamah potvrđen 2018. godine iako je višak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim dijelom zbog aktivacije državnih jamstava za Uljanik.

Obrazlažući ocjenu o poboljšanoj fiskalnoj metrici, Moody's ukazuje i na poboljšano stanje u proračunu, koje je, kako se ocjenjuje, najvećim dijelom rezultat značajnog smanjenja strukturnog deficita. 

Moody's ističe i kontinuirano smanjenje javnog duga od 2014. godine, kada je dosegnuo visokih 84 posto BDP-a. Po njegovim bi se procjenama u idućoj godini,  zahvaljujući štedljivoj fiskalnoj politici i gospodarskom rastu, taj dug mogao smanjiti na 70 posto BDP-a.

Fiskalnu održivost sustava trebala bi u srednjoročnoj perspektivi poduprijeti i reforma mirovinskog sustava, provedena krajem 2018. godine, napominje agencija.

U Moody'su izdvajaju i pozitivan utjecaj na rejting raspleta krize u Agrokoru, kojim je, kako navode, uklonjen značajan izvor neizvjesnosti za gospodarstvo i potencijalni izvor novog zaduživanja za državu.

Među ključnim faktorima za poboljšanje prognoze hrvatskog rejtinga ističu i reforme koje pozitivno utječu na izglede za gospodarski rast.

Napominju da je od 2015. hrvatski BDP u prosjeku rastao 2,9 posto godišnje, dovodeći oporavak u vezu sa snažnom unutarnjom potražnjom.

Rast aktivnosti trebao bi se po procjenama Moody'sa nastaviti i u idućim godinama, iako nešto sporijim tempom zbog izazovnijeg međunarodnog okruženja, po prosječnoj stopi od 2,4 posto u ovoj i idućoj godini.  

Potporu gospodarskom rastu trebala bi po Moody'su pružiti osjetno intenzivnija reforma mirovinskog sustava, koja bi trebala pozitivno utjecati na tržište rada. 

Pozitivne efekte na rast Moody's očekuje i od službene kandidature Hrvatske za članstvo u eurozoni.

Turizam je, po Moody's-ovoj ocjeni bio ključan element oporavka hrvatskog gospodarstva i proteklih je 10 godina bilježio robustan rast te bi unatoč rizicima povezanima s mogućim slabljenjem vanjske potražnje, trebao poduprijeti gospodarstvo i u predstojećem razdoblju.

Relativno malen potencijal rasta

Obrazlažući pak potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody'su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja.

Iako su temeljni faktori danas snažniji nego u razdoblju prije recesije, hrvatsko gospodarstvo i dalje je suočeno s brojnim izazovima, upozoravaju.

Navode tako da su participacija na tržištu rada i stopa zaposlenosti ispod od prosjeka EU-a kao i da te probleme dodatno pogoršava starenje populacije i iseljavanje nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji, predviđajući da se ti trendovi vjerojatno neće mijenjati u bliskoj budućnosti.

Dodaju i nisku razinu bruto ulaganja, koja je po njima u uskoj vezi s "povijesno niskom razinom javnih ulaganja". Rezultat je, po Moody's-u slaba apsorpcija fondova Europske unije, koja bi se u iduće dvije godine, kako se predviđa, ipak trebala poboljšati. 

Među razlozima za potvrdu špekulativnog rejtinga Hrvatske navode i još uvijek povišenu razinu duga iskazanog udjelom u BDP-u i vrlo visok udio duga denominiranog u inozemnoj valuti.

Moody's-ova procjena uslijedila je nakon što je Standard & Poor's krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, 'BBB-/A+', zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Agencija Fitch hrvatski investicijsku rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je po meni ključno i tako gledano Moody’s je u pravu.

“Obrazlažući pak potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody’su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja.”

Prije posjete kineske delegacije prinosti na 10god. hrv. obveznice su bili 1.67% a Fitch je Hrvatskoj vratio investicijski rejting. U svega dan-dva nakon te posjete su prinosti na 10god. hrv. obveznice porasli na 1.87% a potom je Moodys ostavio Hrvatsku u smeću.

Slučajno?

New Report

Close