Mol kupuje dionice Ine od Raiffeisen mirovinskog fonda?

Autor: Marina Šunjerga/VL , 07. listopad 2014. u 11:11
Nastavak krize koja je eskalirala zbog Siska/Boris Šćitar/PIXSELL

Paket od 80.000 dionica Ine Mol mora platiti najmanje 320 milijuna kuna koliko te dionice vrijede na tržištu.

Mol se priprema za kupnju paketa dionica Ine uz pomoć kojih bi se mogao približiti većinskom paketu dionica, informacija je izvora dobro upoznatih s potencijalnom transakcijom.

U pregovorima oko paketa Ininih dionica su, kako tvrde izvori, Raiffeisen International i Mol, pri čemu banka majka pregovara o dionicama koje nisu u njezinom direktnom vlasništvu.Naime, među najvećih deset dioničara Ine nalazi se i obvezni mirovinski fond Raiffeissen koji posjeduje 80.000 dionica Ine, odnosno 0,8 posto udjela u kompaniji, a ako je riječ o tom paketu Mol bi time mogao skočiti na 49,88 posto udjela u Ini pa bi mu tek 12.001 dionica bila potrebna da pređe prag od 50 posto i time i formalno preuzme pravo nad kontrolom u Ini.

Podsjetimo, država posjeduje 44,84 posto Ine, a mali dioničari među kojima su sva četiri obvezna mirovinska fonda, oko 608.000 dionica.Nijedan od dva potencijalna partnera u spomenutoj transakciji nije želio direktno komentirati informaciju, ali priznaju da su vezani ugovorom po kojem je tvrtka kćer RBI-a, Raiffeisen Centrobank angažirana kao savjetnik po pitanju Molova udjela u Ini, ali na pitanju potencijalne prodaje udjela u domaćoj naftnoj kompaniji ne kupnje novih dionica.

Mol bez komentara
"RBI u vlasništvu nema dionice Ine, a nismo upoznati da podružnice naše grupe pregovaraju o prodaji dionica Ine", kazali su u RBI-u te napomenuli da je njihov aranžman s Molom još na snazi. Slično komunicira i Mol. "Ne želimo komentirati te informacije. Kao što već znate RBI ima mandat da prouči opcije oko Molova udjela u Ini. Do sada nije bilo odluka vezanih za te aktivnosti", poručili su iz Mola službeno.Ipak postoje snažna uvjerenja da Mol pokušava direktnom pogodbom prijeći prag od 50 posto i na taj način promijeniti svoju poziciju u Ini. Umjesto prodaje, uvjeravaju izvori, odlučili su se na jačanje pozicije. U krugovima povezanima s mirovinskim fondovima neslužbeno se može čuti da postoji prešutan dogovor da se dionice Ine ne prodaju u ovom trenutku, ali da ne mogu odbaciti mogućnost da banke majke pregovaraju s potencijalnim kupcima oko prodaje dionica. 

Vrijednost dionica
Paket od 80.000 dionica Ine Mol mora platiti najmanje 320 milijuna kuna koliko te dionice vrijede na tržištu kapitala, ali vjerojatnije je da je posrijedi puno bolja cijena. Za Mol bi ova transakcija, koju navodno dogovara, bila najelegantnije rješenje krize u odnosima sa strateškim partnerom – Vladom. Kriza je, podsjetimo, eskalirala zbog odluke o prenamjeni rafinerije Sisak u logističko-distributivni centar. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

U krugovima povezanima s mirovinskim fondovima neslužbeno se može čuti da postoji prešutan dogovor da se dionice Ine ne prodaju u ovom trenutku, ali da ne mogu odbaciti mogućnost da banke majke pregovaraju s potencijalnim kupcima oko prodaje dionica.

Da li je ovo presutno priznanje da su mirovinski fondovi, odnosno novac povjeren njima na upravljanje radi osiguranja buducih mirovina, u biti u vlasnistvu banaka? Da li se time potvrdjuju kuloarske price da su banke svoje lose plasmane kompanijama elegantno prebacili mirovinskim fondovima kroz lose dokapitalizacije istih?

Ako je to istina, koje su moguce posljedice po hrvatski mirovinski sustav? Da li ce i u kojoj mjeri to utjecati na visinu i sigurnost buducih mirovina?

Tko ih je stavio u prodaju ?…Imenom i prezimenom odgovorne osobe.

Gdje je sada HANFA? Skrivanje informacija…?

O mamu im hebem lopovsku… Austro-ugari ce nas opet jebavati. Treba ih sve potjerat gologuze preko Mure i Drave. Lopovi hohstaplerski. Najelegantnije rjesenje krize? Nakon 10 godina vladanja kompanijom manjinskim udjelom?

Ako drzava na ovo ne reagira onda mozemo slobodno predati suverenitet svakom belosvetskom kretenu koji prijedje drzavnu granicu.

New Report

Close