Modernizacija 95 pružnih prijelaza s 209 mil. kn, iz EU stiže 69% novca

Autor: Darko Bičak , 26. siječanj 2021. u 22:00
Zahvatom se želi povećati sigurnost na prijelazima i utjecati na smanjenje broja mogućih nesreća/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Iz EU fondova dolazi 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

HŽ Infrastruktura (HŽI) kreće u veliki projekt obnove i modernizacije 94 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza diljem Hrvatske, ukupna vrijednost posla je 208,7 milijuna kuna.

Najveći dio će se osigurati preko EU fondova, o čemu je jučer potpisan ugovor u između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Iz EU fondova dolazi 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Kako pojašnjavaju iz HŽI-ja, ovim zahvatom se želi povećati sigurnost na prijelazima te posljedično utjecati na smanjenje broja potencijalnih prometnih nesreća.

Najveći dio prijelaza koji će se modernizirati nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno–sigurnosnim uređajima koji za sigurno odvijanje prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 prijelaza dodatno ugraditi i polubranici.

U okviru projekta provest će se osiguranje i opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza na prugama.

Iz resornog ministarstva napominju da je ovo dosad 68. projekt u prometnom sektoru ugovoren kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija čime je ukupna vrijednost svih projekata ugovorenih kroz ovaj program dosegla 18 milijardi kuna od čega veći dio, 12 milijardi kuna, dolazi iz EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close