Mobilnost je jedan od osnovnih preduvjeta samostalnog funkcioniranja

Autor: Ivan Tominac , 27. ožujak 2019. u 22:01
U Zagrebu je ukupno postavljeno 912 komada signalizatora za slijepe i slabovidne osobe na 106 raskrižja, Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Zagreb slijedi europsku praksu prilagodbe infrastrukture i nove standarde gradnje.

Izvještaj EUROSTAT-a iz 2018. godine kaže kako čak 80 milijuna Europljana ima neku vrstu invaliditeta, a procjene govore kako ta brojka ima tendenciju i rasti.

Ovaj negativan trend povezuje se i sa starenjem stanovništva čija posljedica nerijetko jest i otežano kretanje, a procjene dosežu i 120 milijuna osoba s invaliditetom do samo 2020. godina. Takva demografija dovodi do potrebe u prilagodbi infrastrukture europskih gradova i postavljanju novih standarda gradnje.

Goruće pitanje

Prema Hrvatskom registru za osobe s invaliditetom trenutno je u Hrvatskoj 500.724 osobe s invaliditetom te je njihova mobilnost goruće pitanje. Invaliditet sam po sebi utječe na sposobnost kretanja u prostoru, a prilikom nemogućnosti pristupanja javnim i nejavnim prostorima osobe s invaliditetom mogu se pozvati i na diskriminaciju.

Iako nerijetko nekretnine i građevine još uvijek muku muče s prilagodbom prostora, posljednjih deset i više godine, zemlje u tranziciji, pa tako i Hrvatska, nastoje dokinuti problemu mobilnosti. Poboljšanje mobilnosti obuhvaća spuštene nogostupe, zvučne semafore, niskopodne tramvaje i autobuse, prilazne rampe, prilagođene sanitarne čvorove, ulaze za osobe s invaliditetom u kulturnim institucijama i slično.

O ovim promjenama svjedoči i Zagrebački holding d.o.o. koji u suradnji s lokalnom samoupravom veliku pažnju pridodaje podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Podružnica Zagrebačke ceste u okviru redovnog održavanja cesta u 2018. godini izvršila je upuštanje oko 200 metara betonskih i granitnih rubnjaka kako bi se olakšalo kretanje osoba s invaliditetom, posebno osoba koja za kretanje koriste invalidska kolica.

Izvedeno je i 60 kvadratnih metara pješačkih rampi od asfalta, a na raskrižju Branimirove ulice i Zavrtnice ugrađen je jedan uklopni LOGO SAT za kontrolu rada signalizatora za slijepe i slabovidne osobe. U gradu je ukupno postavljeno 912 komada signalizatora za slijepe i slabovidne osobe koji se nalaze na 106 raskrižja (ukupni podatak, ne samo za prošlu godinu).

Po pitanju rada signalizatora podružnica intenzivno surađuje s Udrugom slijepih Zagreb. Konstantno tijekom cijele godine podružnica obnavlja horizontalnu i vertikalnu signalizaciju namijenjenu za parkiranje osoba s invaliditetom te u suradnji s nadležnim gradskim tijelima, a na zahtjev osoba s invaliditetom, označava novu.

Prilikom radova na dječjim igralištima, parkovima i drugim površinama za rekreaciju namijenjenih djeci s posebnim potrebama te osobama s invaliditetom, podružnica Zrinjevac u 2018. ugradila je polivalentnu spravu, ljuljačke s košarom (5 komada) i mini fitnes spravu za osobe u invalidskim kolicima. Izmjene i dogradnje igrališta, pa tako i sprava, izvode se u suradnji s gradskim četvrtima (lokalnom samoupravom) Grada Zagreba.

Povećanje standarda

Prilazi dječjim igralištima i drugim zelenim površinama namijenjenima za rekreaciju uglavnom su u razini zemlje, odnosno bez uzdignutih rubnjaka ili stepenica, a tamo gdje postoje takve prepreke, one se prilikom rekonstrukcije uklanjaju ili prilagode osobama s invaliditetom.

Zagrebački holding konstantno vrši niz mjera za zaposlenike i stranke poput prilagodbe postojećih građevina radi osiguranja pristupačnosti te povećanja standarda za kretanje osoba s invaliditetom.

Nabavlja se informatička oprema prilagođena za rad slijepim osobama uz sufinanciranje od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te se pruža stručna podrška i praćenje na radnom mjestu i radnom okruženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close