MMF nam sad predviđa 3% rasta

Autor: Ana Blašković , 15. listopad 2019. u 22:00
EIZ je jučer objavio predviđanje o 2,4 posto plusa BDP-a u trećem kvartalu/FOTOLIA

Optimističnije nego u travnju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procjene rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. na 3 posto, što je 0,4 postotna boda više od travanjske prognoze.

U 2020. godini MMF očekuje 2,7 posto rasta BDP-a, 0,2 boda više nego prije pola godine. Istodobno, MMF je blago snizio očekivanja rasta u prošloj godini na 2,6 posto. Posljednje prognoze Fonda pokazuju da bi domaća ekonomija mogla porasti gotovo dvostruko brže od prosjeka europskih ekonomija u nastajanju, i znatno brže od tempa eurozone od 1,2 posto ove te 1,4 posto iduće godine.

Prosjek rasta europskih ekonomija u nastajanju ove godine srezat će na 1,8 posto Turska u kojoj se očekuje stagnacija unatoč visokim stopama rasta u Mađarskoj (4,6%) te Poljskoj i Rumunjskoj (4%). U tu skupinu Fond klasificira još Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Mađarsku, Bjelorusiju, Bugarsku i Srbiju, dok bi se u 2020. stopa rasta trebala bi se gotovo izjednačiti s domaćim tempom rasta i iznositi 2,5 posto.   

Analitičari Ekonomskog instituta u utorak su na temelju kretanja CEIZ indeksa objavili da očekuju rast realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 2,4 posto, a u odnosu na drugo tromjesečje 2019. rast za 0,6 posto. Navode da je nakon nešto nižih vrijednosti u lipnju i srpnju ove godine, CEIZ indeks u kolovozu porastao no nije se uspio približiti značajno višim razinama s početka godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close